'Molenbeeks schepen Achaoui loog over mandatenverklaring'

© Abdellah Achaoui via Facebook.
| Abdellah Achaoui, tweede schepen in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek.

De affaire rond vermeend gesjoemel van Abdellah Achaoui (PS) bij de jeugdacademie van voetbalclub Union blijft de gemoederen beroeren. Nu blijkt dat de Molenbeekse schepen ook in zijn verplichte mandatenaangifte op de website van de gemeente niet meldt dat hij een vergoeding ontving voor zijn werkzaamheden bij Union.

Achaoui kwam begin dit jaar in het oog van de storm, nadat het magazine Médor hem had beschuldigd van fraude bij l’Ecole des Jeunes (EDJ) van Union Saint-Gilloise. De Molenbeekse schepen zou geld van de jeugdschool ontvreemd hebben. Bovendien zou hij aan zijn voorzitterschap van l’EDJ en zijn raadgeversopdracht bij Union 2.000 euro per maand verdiend hebben. In werkelijkheid gaat het om een kleiner bedrag, bevestigt voetbalclub Union ons.Maar Achaoui werd wel betaald.

Leugens in aangifte

Achaoui zelf houdt vol dat hij geen cent ontvangen heeft voor zijn consultancy-activiteiten bij Union. En ook in officiële documenten zwijgt de Molenbeekse schepen daarover. Een Brusselse ordonanantie verplicht schepenen om hun mandaten (ook privé) en bezoldigingen online te plaatsen. Na anderhalf jaar aandringen van de gemeente bezorgde Achaoui die informatie een maand geleden, maar daarop verzweeg hij opnieuw de vergoedingen van Union.

Achaoui prijkt bovendien op de lijst van mandatarissen die hun vermogensaangifte niet indienden. Genoeg redenen dus om het college woensdagavond te interpelleren over de affaire. Maar burgemeester en partijgenote Catherine Moureaux (PS) zou die willen weigeren, omdat de gemeenteraad geen zaken zou hebben met de privéactiviteiten van Achaoui. “Nochtans beloofde Moureaux transparantie en politiek ethisch handelen”, reageert oppositielid Dirk De Block (PVDA).

'Moureaux moet consequent zijn'

Volgens het gemeenteraadslid bevestigt de hele soap dat Moureaux er niet in slaagt te breken met de wantoestanden van het verleden. In het meerderheidsakkoord staat dat PS-SP.A en MR-Open VLD het goede voorbeeld moeten geven. “En als ze dat niet doen, worden de mandatarissen vervangen”, staat er zwart op wit (zie foto onderaan). “Als de burgemeester consequent is, kan Achaoui niet aanblijven als schepen”, aldus nog De Block.

Er loopt een vooronderzoek naar Achaoui, die ook aasde op het voorzitterschap van parking.brussels. In principe staat de tweede schepen van Molenbeek woensdagavond voor het blok op de gemeenteraad. Of hij mag en wil praten, moet nog blijken. Het belooft in elk geval een geanimeerde gemeenteraad te worden.

20200219_MOLENBEEK_MEERDERHEIDSAKKOORD
© BRUZZ
| Puntje 3 van het akkoord: als een mandataris niet langer het goede voorbeeld geeft, wordt die vervangen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?