Catherine Moureaux 2 BRUZZ ACTUA 1641

| Catherine Moureaux

Moureaux: 'Uitspraken Rousseau zijn onaanvaardbaar'

© BRUZZ
26/04/2022

Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Molenbeek, veroordeelt de uitlatingen van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau over haar gemeente. "Ik heb begrepen dat Conner Rousseau nog nooit in Molenbeek is geweest. Ik nodig hem uit om van onze multiculturele stad te komen genieten."

Burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS) is niet te spreken over de uitlatingen van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau over haar gemeente, zo zegt ze aan La Libre. In een interview met Humo had Rousseau gezegd: “Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me ook niet in België.”

Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar, vindt Moureaux. “Zulke uitlatingen getuigen van latent racisme en zijn een partijvoorzitter onwaardig,” klinkt het nog. Moureaux nodigt Rousseau in een tweet uit om samen een bezoek te brengen aan de gemeente.

"Deze opmerkingen kwetsen 100.000 inwoners van de gemeente op een oneerlijke manier. Ik ben boos," voegde de socialist eraan toe.

Voor de burgemeester van Molenbeek is de stigmatisering van haar gemeente des te onaanvaardbaarder omdat "de bezorgdheid over de machtsovername van Marine Le Pen in Frankrijk aandacht voor dit thema vereist." Het is volgens Moureaux daarom extra belangrijk om net niet in veralgemeningen te vallen.

'Gevaarlijk'

Ze wijst er wel op dat Conner Rousseau tijdens zijn interview ook een aantal interessante punten naar voren brengt. "Hij spreekt over het belang om zich te kunnen emanciperen door het beheersen van een van de nationale talen. Dit is heel relevant. Vervolgens dwaalt hij af met opmerkingen die overwegend negatief zijn over Brussel in zijn geheel en de bevolkingsgroepen die na de jaren 1950 in de stad zijn aangekomen. Dit zijn dramatische en pijnlijke amalgamen."

De voorzitter van de Brusselse PS, Ahmed Laaouej, noemde de opmerkingen van Conner Rousseau "onduldbaar, stigmatiserend en xenofoob".

Intussen blijven de reacties op de uitspraken binnenstromen. Onder andere Vlaams Belang-kopstuk Filip De Winter en de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders kondigden aan dat ze een nieuw, gezamenlijk bezoek aan Molenbeek plannen op 13 mei naar aanleiding van de uitspraken van de socialistische voorman. Ze nodigen hem ook uit om mee te komen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni