Brandweer pompiers manifestatie betoging protestactie

MR en N-VA: 'Regering zet zichzelf uit de wind in dossier Brusselse brandweer'

© Belga
23/10/2018

Oppositiepartijen MR en N-VA reageerden dinsdag in de bijzondere commissie over de Brusselse Brandweer van het Brussels parlement verontwaardigd over de manier waarop de meerderheid haar eindrapport met vaststellingen en aanbevelingen opstelde. De politieke verantwoordelijkheid van de huidige en vorige bevoegde ministers wordt ontlopen, vindt de MR-fractieleider in het parlement, Vincent De Wolf.

De bijzondere commissie over de Brusselse Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) werd op 9 februari opgericht nadat het Rekenhof ernstige tekortkomingen op het spoor gekomen was bij de overheidsopdrachten van de Brusselse brandweer.

Uit de hoorzittingen bleek dat er heel wat misliep: de brandweer was door de jaren heen structureel onderbemand, de directiestructuur met een administratieve en operationele directie bleek niet te functioneren, door een zware onderbestaffing van directie en hoge officieren was er nauwelijks sprake van controle op de boekhouding, de aankopen of de aanbestedingen, en een personeelsbeleid was onbestaand.

Verder bleken de persoonlijke relaties tussen beide directies en/of het kabinet van de bevoegde minister of staatssecretaris niet altijd even goed. De problemen bleven de opeenvolgende legislaturen aanhouden, tot er deze legislatuur een grondige hervorming kwam, die in maart werd uitgerold. Het is dan ook de vraag in welke mate daarmee tegemoet gekomen wordt aan de aanbevelingen.

MR: 'Kritiek op Jodogne wordt genegeerd'

De meerderheid en de groenen hebben dinsdagochtend de vaststellingen en aanbevelingen van de commissie goedgekeurd. De MR heeft tegen de vaststellingen gestemd, en onthield zich bij de aanbevelingen.

N-VA heeft er geen stemrecht, maar volgens Johan Van den Driessche (N-VA) gaan de wantoestanden nu nog gewoon door. "Zo werd een administratief coördinator benoemd die een belangenconflict heeft met de brandweer, zijn 9 belangrijke directiefuncties nog steeds niet ingevuld en werd er een nieuwe officier-dienstchef benoemd die ondermaats scoorde tijdens de selectieprocedure", somde hij naar aanleiding van de commissie op.

"Het is hier enkel de bedoeling om de huidige regering uit de wind te zetten. Ik hekel ook de pogingen om dingen achter te houden, wat neerkomt op parlementaire censuur"

Didier De Wolf (MR), oppositielid van de bijzondere brandweercommissie

MR-fractieleider Vincent De Wolf is vooral misnoegd over het feit dat de meerderheid niets wilde weten van twee amendementen met de verklaringen van twee voorgangers van de huidige bevoegde staatssecretaris Cécile Jodogne (DéFI), namelijk Benoît Cerexhe (cdH) en Christos Doulkeridis (Ecolo), tijdens de hoorzitting van dat tweetal voor de bijzondere commissie.

Beiden toonden zich toen immers kritisch over de hervorming van Jodogne, waarbij de Brusselse brandweer een tweekoppige directie krijgt. Cerexhe had een overgangsperiode gewild, Doulkeridis plette voor een evenwicht tussen de operationele en administratieve directie.

"De partijen doen niets anders dan hun (oud-)minister of staatssecretaris beschermen. Dat helpt de Brusselse brandweer helemaal niet"

Johan Van den Driessche, N-VA-parlementslid zonder stemrecht in brandweercommissie

20181003 Johan Van den Driessche (N-VA)

Daarnaast toonden de twee voormalige regeringsleden zich ook kritisch over de aanwezigheid van een kabinetslid op de directieraad van de brandweer. Cerexhe had na juridisch advies beslist geen kabinetslid naar het directiecomité af te vaardigen, en ook Doulkeridis zei dat bewust nooit gedaan te hebben.

'Parlementaire censuur'

Terwijl de meerderheid deze amendementen niet relevant vond, fulmineerde De Wolf dat zo de teneur van de hoorzittingen niet wordt weergegeven en dat het enkel de bedoeling is om de huidige regering uit de wind te zetten. "De berg heeft een muis gebaard", besloot de MR-voorman, die ook de pogingen hekelde om dingen achter te houden, wat neerkomt op "parlementaire censuur".

Ook Johan Van den Driessche (N-VA) had zware kritiek op de werkwijze. "Dit is een circus", haalde hij uit bij de discussie over de aanwezigheid van een kabinetslid in de directieraad. "De partijen doen niets anders dan hun (oud-)minister of staatssecretaris beschermen. Dat helpt de Brusselse brandweer helemaal niet", klonk het.

Opmerkelijk was ook het stemgedrag bij een amendement van Van den Driessche, die zelf geen stemrecht heeft, over de hoge werkdruk bij de Nederlandstalige brandweermannen vanwege het huidige taalkader van 30 procent Nederlandstaligen en 70 procent Franstaligen, wat "onwerkbaar is op het terrein". Alle Franstaligen stemden tegen, de Nederlandstalige stemgerechtigden van meerderheidspartijen Open VLD en SP.A, en van Groen onthielden zich.

De plenaire bespreking van het verslag is voor 23 november voorzien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Bijzondere commissie brandweer, Vincent De Wolf, Brussels Parlement, Cécile Jodogne, Beno, Benoît Cerexhe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni