Nieuw commandocentrum voor politiezones blijft leegstaan

© Brussel Preventie en Veiligheid
| Het commandocentrum waar de beelden van meer dan 3.000 camera's zullen samenkomen.

Twee maanden nadat bleek dat het Brussels Preventie en Veiligheidscentrum (BPV), maar niet ingericht raakte, is er niks veranderd. De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene is nog steeds de enige die haar intrek neemt in het gebouw.

Dat blijkt na een parlementaire vraag van Brusselse parlementsleden Annemie Maes (Groen) en Benoît Cerexhe (CDH), die een stand van zaken opvroegen.

Het BPV werd aangekondigd in oktober vorig jaar en moet bij grote evenementen en crisismomenten een coördinatiefunctie uitvoeren tussen de verschillende politiezones en ordediensten. Daarnaast is er ook plaats om alle camerabeelden van alle instanties te groeperen op één plek.

De bedoeling is dan ook dat alle politiezones, samen met de brandweer en de MIVB, een deel van hun taken in dat gebouw zullen uitvoeren. Tot nog toe staat het echter nog steeds voor twee derde leeg. Enkel van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene staat vast dat ze er haar intrek zal nemen. De intentie is nochtans dat het nieuwe commandocentrum volledig operationeel wordt in juni.

“Dat het gebouw voor twee derde leegstaat, betekent ook dat twee derde van de 2,3 miljoen jaarlijkse euro huur wordt weggegooid,” haalde Annemie Maes uit in de commissie Binnenlandse Zaken.

Politiezones kijken naar elkaar

De redenen waarom de overige vijf politiezones nog niet zijn toegetreden variëren, maar het lijkt er wel op dat ze allemaal naar elkaar kijken.

Zo melde de Politiezone Brussel-Noord aan La Dernière Heure dat ze wachten tot politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene volledig is geïnstalleerd. Dat zou ergens in de loop van het jaar moeten zijn, maar een echte datum is er nog niet.

De zone Ukkel-Watermaal-Bosvoorde-Oudergem was de eerste zone die achter het idee van een centraal beheer van camerabeelden stond. Toch zijn ze nog niet toegetreden, omdat er voorlopig nog geen zekerheid is dat ook de MIVB en andere zones hun camerabeelden zullen delen. Brussel-West wacht dan weer op een opvolging van het project na de gemeenteraadsverkiezingen.

Voor de zone Zuid ligt het project dan weer in de koelkast en de zone Montgomery heeft zelfs nog geen intentie om de verhuis te maken.

Bezorgde burgemeesters

Politiek verloopt de overstap ook niet vlot. Verschillende Brusselse burgemeesters lieten in La Dernière Heure optekenen dat ze niet te trappelen staan voor het plan.

Burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (Défi) vreest dat de kwaliteit van het politiewerk hieronder zal lijden. “De gedecentraliseerde politie staat dichter tegen de wijken,” laat hij optekenen in de krant.

Dezelfde reactie was te horen bij de burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR). Hij wacht nog op een eerste voorbeeld waarbij het BPV echt een meerwaarde aantoont. “Ik ben niet impliciet tegen, maar ik moet wel een garantie hebben dat we dezelfde kwaliteit kunnen bieden, inzake toegankelijkheid, effectiviteit en snelheid.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?