Premier Alexander De Croo (Open VLD).

Ook premier De Croo komt in Kamercommissie uitleg geven over visa-affaire

© Belga
21/06/2023

Aanvankelijk zou enkel minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) woensdagnamiddag uitleg komen geven over de visa voor de Iraanse delegatie op de Brusselse Urban Summit. Nu komt echter ook premier Alexander De Croo (Open VLD) vragen beantwoorden nadat eerder bleek dat zijn kabinet overlegde met dat van Lahbib voor werd beslist om de visa niet langer te blokkeren.

De zaak van de Iraanse delegatie die werd uitgenodigd en visa kreeg voor de Brussels Urban Summit blijft de gemoederen in de Wetstraat beroeren. Premier De Croo liet maandag al verstaan dat minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib voor hem geen verantwoordelijkheid draagt voor de aanwezigheid van de veertienkoppige Iraanse delegatie.

Die affaire heeft tot het ontslag van Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) geleid. "Ik denk dat we de verantwoordelijkheid moeten leggen waar ze ligt. Brussel heeft ondanks een negatief advies toch gekozen om ze uit te nodigen en zelfs om het zelf te betalen", zei de premier op VTM Nieuws.

In eerste instantie was Buitenlandse Zaken geen voorstander van het verlenen van de visa. Uit de mails die Smet vorige week had vrijgegeven, bleek dat minister Lahbib op een bepaald moment toch haar verzet had laten varen. De krant Le Soir schrijft dinsdag dat het kabinet van de MR-politica daarover eerst te rade was gegaan bij het kabinet van de premier, wat die tweede ook bevestigt.

Diplomatiek incident

"De kabinetten van de premier en buitenlandse zaken hebben inderdaad samen moeten vaststellen dat na het uitnodigen van de burgemeester van Teheran door de Brusselse staatssecretaris, het kalf verdronken was en dat Belgie niet anders kon dan een visum uitreiken om een groot diplomatiek incident en de vernedering van Iran te vermijden", reageert de Zestien. Het kabinet van de premier werd ingelicht op 7 juni. Dat was vijf dagen voor de start van de burgemeestersconferentie én de dag waarop de delegatie een aanvraag voor de visa had ingediend.

Dat nu blijkt dat premier De Croo afwist van de afgeleverde visa, was voor oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang het sein om aan te dringen op de aanwezigheid van de premier tijdens de zitting van de commissie Buitenlandse Betrekkingen woensdagnamiddag. Aanvankelijk was dat niet voorzien. Nu bevestigt de woordvoerder van de premier dat De Croo woensdagmiddag ook afzakt naar de Kamercommissie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni