| MR-fractieleidster Alexia Bertrand wil de avondklok opheffen wanneer de horeca heropent. Een standpunt dat haar nationale partijvoorzitter al poneerde.

Parlement houdt dinsdag debat over avondklok: 'Gebrekkig onderbouwd'

EC
© BRUZZ
08/03/2021

Waarom valt de avondklok in Brussel twee uur vroeger dan in de andere gewesten? En vanaf wanneer zal de regering ze opheffen? De oppositiepartijen hebben veel vragen voor minister-president Rudi Vervoort over de Brusselse avondklok. Die is twee weken geleden voor een vierde keer verlengd. “Hoe kan dat zonder debat?”

De discussie zal dinsdag plaatsvinden in de parlementaire commissie Binnenlandse Zaken. De commissievergadering start om half 10 ’s ochtends.

“Ik heb dagenlang om dit debat gevraagd”, zegt Brussels MR-fractieleidster Alexia Bertrand. Afgelopen vrijdag stelden zij en andere parlementsleden al vragen rond de avondklok in het plenaire vragenuurtje, maar toen was Rudi Vervoort afwezig om hen te beantwoorden. “Ik ben niet a priori tegen de avondklok, maar het is wel een zeer symbolische maatregel die we normaal enkel in oorlogstijden zien. Je moet hier niet aan wennen", vindt Bertrand. "Ik wil weten of we de curves al zien dalen sinds de avondklok is ingevoerd. Op welk wetenschappelijk bewijs is de maatregel gebaseerd?”

Bertrands nationale partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez vraagt alvast om een afschaffing van de avondklok vanaf april en ten allerlaatste bij de heropening van de horeca. “Wij willen weten op welke datum een nieuwe evaluatie van de avondklok volgt en wanneer ze opgeheven wordt”, zegt Bertrand, die haar partijvoorzitter volgt in zijn vraag. “Misschien zijn er redenen om het in Brussel anders te doen dan nationaal, maar die redenen heb ik nog niet gehoord.” Een argument zoals dat van Philippe Close over de hoge bevolkingsdichtheid in Brussel, wil ze wetenschappelijk gestaafd zien.

"Als het nut niet duidelijk kan worden aangetoond, vragen we om de avondklok gelijk te stellen met Vlaanderen en Wallonië"

Mathias Vanden Borre, parlementslid voor N-VA

Mathias Vanden Borre 4 N-VA installatie Brussels Parlement

Op federaal niveau is ook de N-VA zich aan het roeren. Zij dienen een wetsvoorstel in om de avondklok af te schaffen. “In Brussel willen we vooral dat Rudi Vervoort duidelijkheid kan geven over het nut van de avondklok”, zegt Mathias Van den Borre, Brussels parlementslid voor N-VA. “Als dat nut niet duidelijk kan worden aangetoond, vragen we om de avondklok gelijk te stellen met Vlaanderen en Wallonië. Het gaat hier om een heel zware maatregel die gebrekkig onderbouwd is.”

Gebrek aan overleg

De oppositiepartijen spreken zich nu wel sterk uit tegen de avondklok, dat was bij de vorige verlengingen niet het geval. “Dat klopt, maar in oktober was iedereen het erover eens dat we dringend moesten handelen", zegt Bertrand. "Vandaag gaat het debat niet over de vraag of de avondklok goed of slecht is, maar vooral tot wanneer ze zal gelden. We zijn een half jaar verder."

Bertrand wil concreet weten tot welk cijfer van Brusselse besmettingen en ziekenhuisopnames we zouden moeten zakken, alvorens we de avondklok kunnen afschaffen. "Wat mij vooral choqueert is dat we zo hard moeten vechten om dit debat op tafel te krijgen", zegt ze. In de coronacommissie in het Brussels parlement is aangeraden om alle coronamaatregelen zo democratisch mogelijk te nemen.

"Vooral het gebrek aan transparantie stoort mij: zijn de burgemeesters betrokken bij de beslissing of niet?"

Bianca Debaets, parlementslid voor CD&V

Bianca Debaets (CD&V) in het Brussels parlement

Bij de laatste verlenging van de avondklok, nu twee weken geleden, zijn niet alle burgemeesters geconsulteerd. Dat was de vorige keren wel het geval. “Ik wil weten hoe de beslissing tot deze verlenging genomen is”, vraagt ook Bianca Debaets vanwege de Brusselse CD&V. “Ik geloof zeker dat het nationale Overlegcomité moet uitmaken of de avondklok nog moet gelden, maar het uur is wel iets dat Brussel zelf kan bepalen. Vooral het gebrek aan transparantie stoort mij: zijn de burgemeesters betrokken bij de beslissing of niet? Ik heb daar in het parlement nog geen duidelijk antwoord op gekregen.”

Debaets noemt de avondklok om 22 uur “niet logisch” in vergelijking met de “weinige controles overdag". “’s Morgens zitten mensen op de metro als sardienen in een blik, terwijl je ’s avonds niet alleen om kwart na tien op straat mag lopen", zegt ze. "De essentie is dat we onze contacten beperken. De avondklok was nodig, maar ze moet ook tijdelijk zijn.”

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) – partijgenote van Debaets – zegt maandag in De Tijd dat het nog te vroeg is om een datum te noemen om de avondklok af te schaffen. “De cijfers bevinden zich nog op een te hoog niveau”, zei Verlinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, avondklok coronacrisis, avondklok, Alexia Bertrand, Mathias Vanden Borre, Bianca Debaets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni