Parlement zet eerste stap naar uitbreiding Covid Safe Ticket

© PhotoNews
| Een man op een Brussels terras toont zijn Covid Safe Ticket
Updated: 30-09-2021 - 15:49

Het Brussels Parlement heeft donderdag ingestemd met het samenwerkingswerkingsakkoord tussen de verschillende landsdelen dat het mogelijk maakt om het Covid Safe Ticket (CST) uit te breiden. Daarmee is de uitbreiding van het CST in Brussel halfweg. Voor veel partijen gebeurde de goedkeuring met lichte tegenzin. De PVDA en het Vlaams Belang stemden tegen, Agora en one.brussels-parlementslid Hilde Sabbe onthielden zich van stemming.

Volgende week moet het parlement zich nog buigen over de uitvoeringsordonnantie die vastlegt in welke sectoren het CST kan gebruikt worden, welke de modaliteiten zijn en hoe het systeem gecontroleerd zal worden. Minister-president Rudi Vervoort (PS) kondigde woensdag aan dat de adviezen van de Raad van State en de Gegevensbeschermingsautoriteit toegekomen zijn.

Nu het Overlegcomité de meeste coronamaatregelen heeft geschrapt wil de Brusselse regering het CST tijdelijk (tot 30 juni 2022) uitbreiden naar andere sectoren, zijnde horeca, dancings en discotheken, sportclubs, fitnesscentra, beurzen en congressen, de culturele, recreatieve en feestelijke sector, de residentiële zorginstellingen voor kwetsbare personen, en evenementen vanaf 50 personen binnen en 200 personen buiten. Het zal nooit verplicht zijn voor essentiële activiteiten.

'Falend coronabeleid'

N-VA keurt het samenwerkingsakkoord goed, maar doet dat met lange tanden. Volgens Gilles Verstraeten rest er de regering door haar falend coronabeleid geen andere oplossingen meer. De fractie zal het ontwerp van uitvoeringsordonnantie kritisch onder de loep nemen. Verstraeten riep de Brusselse regering op om de teksten snel aan het parlement over te maken, zodat het debat grondig kan worden voorbereid.

Voor Dominiek Lootens (Vlaams Belang) wil de regering met de invoering van het CST haar falend beleid maskeren om de vaccinatiegraad op te krikken. Voor Vlaams Belang moet vaccinatie vrijwillig zijn. Door het CST wordt de maatschappij opgedeeld in gevaccineerden en niet-gevaccineerden, vindt de partij. Lootens voorspelde dat het gebruik van het CST niet zal gecontroleerd worden en dat de vaccinatiegraad in het Brussels Gewest niet zal stijgen.

Bianca Debaets bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019

Jan Busselen (PVDA) stelde vast dat met de uitbreiding van het gebruik van het CST "opnieuw de grenzen van de democratische rechtsstaat een beetje verlegd worden". PVDA keurt het samenwerkingsakkoord niet goed, omdat niet alle middelen gebruikt werden om de mensen te sensibiliseren zich toch nog te laten vaccineren. Pepijn Kennis (Agora) onthield zich van stemming omdat hij zich vragen stelt over de legitimiteit van het gebruik van het CST. Ook Hilde Sabbe (one.brussels) bracht geen stem uit.

CD&V toonde zich al langer voorstander van het CST. "Soms moet de overheid solidariteit opleggen," verantwoordde Bianca Debaets dat standpunt. De CD&V-politica hekelde tegelijk het "geklungel" van de Brusselse regering waardoor nu slechts het samenwerkingsakkoord wordt besproken, maar niet de uitvoeringsordonnantie.

Na de plenaire vergadering van het Brussels Parlement (in de hoedanigheid van de Verenigde Vergadering van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie) dient de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) zich donderdagmiddag nog over de tekst uit te spreken. Het Vlaams Parlement keurde het samenwerkingsakkoord woensdag reeds goed en later op de dag volgt de federale Kamer.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?