Prinses Esmeralda

| Prinses Esmeralda, een halfzus van koningen Albert II en Boudewijn

Prinses Esmeralda van België wordt columniste bij de RTBF

SDS
© BRUZZ
08/05/2022

De RTBF heeft er een nieuwe columniste bij: Esméralda van België is haar naam. De 65-jarige halfzus van koningen Boudewijn en Albert II zal voortaan elke maand een bijdrage schrijven over gender en feminisme. Ze staat al langer bekend om haar feministische en dekoloniale standpunten.

De tante van koning Filip maakt voortaan deel uit van het team van Les Grenades, een informatieproject met "100% diversiteit en gelijkheid" dat steun van de Franse Gemeenschap krijgt en beoogt om meer vrouwen een stem te geven. In haar eerste column zaterdag had Esmeralda het over de rol van vrouwen tijdens vredesprocessen.

'Standbeeld Leopold II moet weg'

Marie-Esméralda, zoals ze officieel heet, is een dochter van koning Leopold III en zijn tweede vrouw Lilian Baels. De 'prinses de Réthy' woont in Londen, waar ze werkt als schrijfster en documentairemaakster, en staat bekend om haar antiracistische, feministische en dekoloniale standpunten. In 2019 werd ze nog even opgepakt tijdens een klimaatactie van Extinction Rebellion in haar thuisbasis Londen.

Ze was zestien jaar magazinejournaliste in Parijs, maar ‘wilde verder gaan dan gewoon de feiten verslaan’, zei ze enkele maanden geleden in een interview. Zo pleitte de prinses onlangs nog voor het weghalen van koloniale standbeelden in Brussel, waaronder dat van haar verwant Leopold II.

Na het eindrapport van de werkgroep dekolonisering gaf Esmeralda daarover ook een interview aan BRUZZ.

'Geen zin om daarvoor te betalen'

Niet iedereen is even blij met de rekrutering. Dat de prinses een vaste columniste wordt, is voor MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez de aanleiding om het hele concept van Les Grenades in twijfel te trekken.

"Het verspreiden van woke-ideeën is het selectiecriterium voor deze functie", zegt hij op Twitter. "Als de publieke diensten belastinggeld gebruiken om een unilateraal en militant wereldbeeld te verspreiden... Ik heb geen zin om daarvoor te betalen."

(Lees verder onder de tweet)

Bouchez ergert zich al langer aan wat hij ‘woke’ noemt – hij noemde "verdedigers van de woke-beweging die zich zijn beginnen verzetten tegen alle blanke mannen" zijn grootste ergernis van 2021 in zijn eindejaarsinterview met Het Nieuwsblad.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni