| PS wil niet dat de jongerentarieven geïndexeerd worden.

PS komt terug op indexering voorkeurstarieven MIVB: persconferentie in allerijl afgelast

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
18/12/2023

Een persconferentie die deze maandag om 11 uur moest doorgaan, is in allerijl geannuleerd omdat de PS de MIVB-voorkeurstarieven dan toch niet wil indexeren. Daar was vorige week een akkoord over in de Brusselse regering, maar de Brusselse PS-voorzitter Ahmed Laaouej komt daar nu op terug.

Eerder besliste de regering om de MIVB-tarieven volgend jaar te indexeren, om zo het begrotingstekort mee te beperken. Vorige week donderdag werd op de ministerraad van de Brusselse regering ook een akkoord bereikt over de abonnementen voor jongeren onder de 12 of 65-plussers, die Brusselaars slechts 12 euro per jaar kosten. Ook die zouden geïndexeerd worden. Dat akkoord kaderde in de algemene beheersovereenkomst 2024-2028 tussen MVIB en Brusselse regering.

Wel moest die beheersovereenkomst maandagochtend nog goedgekeurd worden door de (politiek gekleurde) raad van bestuur van de MIVB. Zoiets is doorgaans een formaliteit. De MIVB had vrijdag dan ook al een uitnodiging gestuurd voor een persconferentie over die beheersovereenkomst, die door moest gaan op maandag om 11 uur.

PS-bocht

Toch kwam er een kink in de kabel. Vice-voorzitter van de raad van bestuur van MIVB Lotfi Mostefa (PS) liet de raad van bestuur weten dat de PS niet met de indexering van de preferentiële tarieven kon instemmen. Ook al ging diezelfde PS vorige week donderdag wel akkoord in de ministerraad.

De betrokkenen willen niet reageren, maar volgens bronnen dicht bij het dossier liet voorzitter Merlijn Erbuer (Groen) aan Mostefa weten geen uitzondering te kunnen maken. Ofwel is er een akkoord over alles, ofwel is er geen akkoord, klonk het.

Het werd dat laatste. Dit tot ontevredenheid van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). “Een aantal bestuurders binnen de raad van bestuur kon zich niet vinden in het akkoord dat de regering-Vervoort vorige donderdag bereikte", laat ze weten aan BRUZZ. "Het dossier ligt nu terug op de regeringstafel. De beheersovereenkomst is een belangrijke hefboom om de MIVB te versterken en de dienstverlening nog te verbeteren voor alle Brusselaars.”

Peiling

Rest de vraag waarom de PS een bocht maakte. Volgens diverse bronnen was het de Brusselse PS-voorzitter Ahmed Laaouej die Lotfi Mostefa opdroeg niet in te stemmen met de indexering van de voorkeurstarieven. Er is al langer een machtsstrijd aan de gang tussen voorzitter Laaouej en minister-president Rudi Vervoort (PS), die op de regering wél akkoord ging met die indexering.

Een machtsstrijd die Vervoort aan het verliezen is, getuige zijn derde plek op de Gewestlijst, wat laag is voor een zittend minister-president die ambitie toonde om zijn mandaat verder te zetten. Laaouej is trouwens lijsttrekker voor het Gewest.

Dat Laaouej zich alsnog verzet tegen de indexering, heeft mogelijk te maken met peiling van afgelopen vrijdag. Daar klokte PVDAD/PVDA af op 19,3 procent, waarmee het de grootstse partij wordt van Brussel. PS verliest fors en haalt maar 15,7 procent meer.

PVDA/PTB verzet zich al langer tegen de indexering van de MIVB-tarieven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Mobiliteit , MIVB , Indexering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni