Renovatie Serres van de Bloemist enige Brusselse investering in Koninklijke Schenking

© Photonews

Behalve de Serres van de Bloemist is er momenteel geen investeringsproject van het Brussels Gewest voorzien voor eigendommen van de Koninklijke Schenking. Dat antwoordde minister Alain Maron (Ecolo) vrijdag tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement op een vraag van Hilde Sabbe (one.brussels). De Brusselse regering buigt zich binnenkort over de studie die Leefmilieu Brussel gemaakt heeft over het openstellen van het kasteelpark van Laken, kondigde hij nog aan.

De Koninklijke Schenking kwam deze week in het nieuws nadat uit een gezamenlijk onderzoek van VRT, Apache, Knack en De Tijd bleek dat er, ondanks het feit dat de instelling zelfbedruipend moet zijn, heel wat overheidsgeld naartoe stroomt. Ook raakte een interne studie bekend dat het kasteelpark van Laken opgesteld kan worden, maar toch dicht blijft, ook al kost het park de belastingbetaler jaarlijks een miljoen voor het onderhoud.

Minister van Leefmilieu Alain Maron gaf meer uitleg over de renovatie van de Serres van de Bloemist in Stuivenberg door Leefmilieu Brussel voor een bedrag van 3,5 miljoen euro. Zo komt er een publiek toegankelijke ruimte van ongeveer twee hectare die aansluit op de Tuin van de Bloemist die tien jaar geleden werd heraangelegd door Leefmilieu Brussel. Voorts komen er serres met educatieve ruimten en infrastructuur voor stedelijke landbouwprojecten met omwonenden en verenigingen. Maron wees erop dat de investeringen steeds gekoppeld zijn aan overeenkomsten die het gewest zakelijke rechten op lange termijn toekennen.

Buiten dit project zijn er geen andere investeringen gepland voor eigendommen van de Koninklijke Schenking, aldus de minister.

Sabbe vroeg ook naar de mogelijke openstelling van een deel van het park van Laken, waarop reeds vorige legislatuur door heel wat fracties werd aangedrongen. De minister wees erop dat de Brusselse regering op vraag van het federale parlement een voorafgaande studie heeft besteld bij Leefmilieu Brussel. Die is intussen klaar. Alain Maron kondigde aan dat hij deze zeer binnenkort aan de regering zal voorleggen en vragen om een standpunt in te nemen. Daarbij zal ook naar de financiële kwestie gekeken worden

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?