Smet: 'Als er kampen ontstaan, is dat omdat Francken zelf zijn job niet doet'

"Francken moet de job doen waarvoor hij betaald wordt en dat is die mensen opvangen via de asielprocedure of terugleiden naar hun land van herkomst of een ander Europees land. Dat zijn exclusief federale bevoegdheden. Als er kampen ontstaan, is dat omdat Francken zelf zijn job niet doet". Zo reageert Brussels minister Pascal Smet (SP.A) bij Belga.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet vrijdagochtend verstaan dat hij niet van plan de factuur voor de Brusselse opvang van daklozen en transitmigranten te betalen. Francken wil "0 euro" betalen voor die opvang. Volgens de N-VA-staatssecretaris ligt de verantwoordelijkheid bij de burgemeesters van Brussel en Schaarbeek en de betrokken politiediensten die "weigeren op te treden". Francken spreekt van "electorale spelletjes om ter grootste humanist" tegenover migranten. "Men wil zijn migrantenachterban niet voor het hoofd stoten", aldus Francken. "De knuffelpolitiek naar illegalen moet stoppen", zo zei hij in De Ochtend op Radio 1.

"Francken ontloopt daarmee zijn verantwoordelijkheid. Hij doet de job niet waarvoor hij betaald wordt", reageert Brussels minister Pascal Smet. Volgens de SP.A-minister is de reactie op mensen zonder papieren een exclusief federale bevoegdheid. "Ofwel via de asielprocedure, ofwel door het terugleiden van mensen naar hun land van herkomst of via de Dublin-regels naar een ander Europees land", zegt Smet.

"We zien dat de lokale politie in Brussel vandaag mensen oppakt, en dat ze bijna meteen worden vrijgelaten met een bevel om het grondgebied te verlaten. Dat is van de Dienst Vreemdelingenzaken van Theo Francken. En dan staan ze dus weer op straat," zegt Smet. Ook Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) liet verstaan dat het oppakken (en weer vrijlaten) van transitmigranten niet de gewenste resultaten oplevert.

"Dit heeft helemaal niets te maken met het creëren van safe havens voor migranten of met een te soft beleid. Wij willen ook geen kampen in Brussel of in Antwerpen. Maar als er menselijk dramatische situaties ontstaan met mensen zonder papieren zoals in het Noordstation, dan moet federaal zijn verantwoordelijkheid nemen en dat doet men nu niet", aldus Smet. Volgens Smet wil het Brussels gewest meewerken aan een oplossing, maar kan dat enkel als federaal "de deur niet sluit"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?