Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag

| Bernard Clerfayt (Défi)

'Veel meer gezinnen hebben nog recht op hogere kinderbijslag'

KH
© BRUZZ
10/03/2020

Ruim 90.000 gezinnen hebben vorige maand meer kindergeld gekregen dan vorig jaar, goed voor ruim 60 procent van de gezinnen. Dat laat bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi) weten. “Maar veel gezinnen die recht hebben op een hogere toeslag hebben zich nog niet gemeld.”

Na de zesde staatshervorming werden de gewesten bevoegd voor de kinderbijslag (of gezinsbijslag). Brussel besloot om het systeem te hervormen en de hoogte van de bedragen gedeeltelijk te koppelen aan het inkomen.

Vorige maand betaalde het Gewest voor het eerst uit volgens het nieuwe systeem. 159.276 gezinnen kregen een toeslag, laat Clerfayt weten. Voor 63 procent van die gezinnen geldt dat ze voortaan een hogere kinderbijslag krijgen. De overige 37 procent krijgt gewoon het oude bedrag van de kinderbijslag.

Twee jaar vertraging

Het afgelopen jaar ging het Gewest ook actief op zoek naar gezinnen die recht hebben op sociale toeslagen. Alle Brusselse gezinnen kregen een brief met informatie over het nieuwe systeem. Indien hun inkomen onder de inkomensgrens van 31.000 of 45.000 euro lag, werden ze gevraagd om bewijsstukken op te sturen. “We krijgen die gegevens wel van het federale niveau, maar met twee jaar vertraging,” legt Pauline Lorbat, woordvoerster van Clerfayt uit.

14.850 gezinnen die antwoordden bleken daadwerkelijk recht te hebben op die toeslagen en kregen dan ook een hogere kinderbijslag om die reden. “Maar in werkelijkheid vermoeden we dat er nog veel meer gezinnen zijn die er recht op hebben,” zegt Lorbat. “We blijven dus zoeken naar gezinnen die nog geen contact opnamen en verwachten de komende maanden nog meer aanvragen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Economie , kinderbijslag , Bernard Clerfayt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni