Vier liberale bewegingen sluiten zich aan bij Destexhe

Alain Destexhe (MR) Alain Destexhe (MR)
© PhotoNews
| Alain Destexhe blijkt verenigende factor voor rechtse krachten
© PhotoNews
| Alain Destexhe blijkt verenigende factor voor rechtse krachten

Vier liberale splinterbewegingen uit Brussel en Wallonië scharen zich achter Alain Destexhe, het Brusselse parlementslid dat uit onvrede over de koers van de MR met een eigen lijst naar de verkiezingen trekt. Eerder deden ook al een aantal ontevreden MR-dissidenten en de beweging La Droite hetzelfde. Een brede, rechts-liberale coalitie lijkt in de maak.

Alain Destexhe lijkt goed op weg de versplinterde rechtse krachten aan Franstalige zijde te bundelen, toch zeker al in Wallonië. Drie Waalse bewegingen – Mouvement Populaire Libéral, Charleroi Alternative en Alliance Démocrate – en daarnaast de ook in Brussel actieve Parti Libertarien steunen de Listes Destexhe, de nieuwe partij van het Brusselse parlementslid.

“Wij vertrokken vanuit de vaststelling dat er in Franstalig België geen politieke beweging meer bestond die de authentieke liberale waarden in het vaandel wil dragen, en dan met name de individuele verantwoordelijkheid, de verdediging van het eigendom en de vrije markt”, klinkt het in een persbericht.

Het initiatief van Destexhe om de MR te verlaten “opent onverwachte mogelijkheden om een grote beweging te creëren die ernstig liberalisme, trouw aan zijn historische waarden, ondersteunt.”

Toestroom

De vier bewegingen leveren samen een 50-tal nieuwe namen voor de kieslijsten van de Listes Destexhe. Concrete namen wil woordvoerder Vincent Granville pas over een paar dagen noemen, omdat de kandidaten volgens hem blijven toestromen en de volgorde dus nog voortdurend wordt aangepast.

Hij gaf wel al de naam van één Brusselaar prijs: handelsingenieur en leraar Xavier Guyaux. Die voerde in 2014 op Facebook campagne met de slogan: “Ik ben voor rechtvaardige belastingen. Een rechtvaardige belasting is er een die daalt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?