destexhe toblerone
Awel merci

Alain Destexhe (MR) eet geen Toblerone meer, want die is voortaan halal

RVE
© BRUZZ
26/12/2018

De Elsense liberaal Alain Destexhe (MR) eet geen Toblerone meer, nu het productieproces van de Zwitserse chocoladefabrikant halal is geworden. “Een triest symbool. Maar goed, ik verkies sowieso Côte d’Or.”

In april besliste moederbedrijf Mondelēz International om het productieproces van zijn Toblerone-chocolade aan te passen. Een bijkomstigheid daarbij is dat de bekende piramiderepen voortaan het label 'halal' mogen dragen. Niet eens bewust, zegt Mondelēz. Toch veroorzaakt het nieuws tot vandaag veel commotie binnen rechts Europa, zo ook bij Brussels parlementslid en senator Alain Destexhe (MR).

“Een triest symbool. Ik verkies sowieso Côte d’Or, maar voortaan eet ik zeker geen Toblerone meer. Het is op die manier dat een religie zichzelf opdringt,” aldus Destexhe op Twitter, verwijzend naar de islam. “In Brussel is ook de helft van de slagers tegenwoordig halal.”

Vaker in opspraak

Elsens N-VA-kopstuk David Neyskens, nochtans een gelijkgestemde van Destexhe, reageert door te wijzen op het onbedoelde aspect van het halal-label. “Het recept is niet gewijzigd. Wij rechtsen zouden ons beter met andere zaken bezighouden,” aldus Neyskens.

Destexhes uitspraken, meestal op sociale media, doen wel vaker stof opwaaien. Hij schreef bijvoorbeeld in 2015 op Facebook een opmerking bij een video waarin een vrouw met een hoofddoek wordt geïnterviewd naar aanleiding van 21 juli. “Het is alsof je op de nationale feestdag in Congo enkel een blanke aan het woord zou laten,” klonk het toen. In het voorjaar van 2018 tweette hij nog dat "Hamas erin geslaagd is het feest van 70 jaar Israël mediageniek te verbrodden."

Maar daarnaast richtte Destexhe ook mee een vzw op die in ruil voor steekpenningen Azerbeidzjaanse verkiezingsfraude verbloemde, waardoor hij de gebouwen van de Raad van Europa niet meer binnen mag. In 2017 bracht hij ook een bezoek aan de Syrische dictator Bashar al-Assad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Elsene, Awel merci, Politiek, Alain Destexhe, Toblerone, chocolade

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni