150 actievoerders tegen nieuwe voet- en fietspaden Havenlaan

© brusselnieuws.be
10/09/2012
Ongeveer 150 personen hebben zondag op de Havenlaan deelgenomen aan een protestactie tegen de heraanleg van de voet- en fietspaden daar. Ze vierden ook dat het plan om de platanen op de laan te kappen een jaar geleden kapseisde.

De Actie Patrimonium-Kasseien-Platanen (APKP), een koepel van Inter-Environnement, Arau, Wijkcomité Maria-Christina/Koninginnelaan/Stefanialaan en Brussel Fabriek, vierde met de actie de eerste verjaardag van hun 'overwinning' op de grote heraanleg van de Havenlaan. De groep wou toen vooral de platanen en kasseien op de laan vrijwaren. De werken werden afgevoerd nadat de actiegroep door de rechter in het gelijk was gesteld omdat de vergunningen voor de werken niet volgens de regels van de kunst waren aangevraagd.

Bevoegd minister Brigitte Grouwels (CD&V) beloofde daarop dat er snel nieuwe voet- en fietspaden zouden komen op de laan. De huidige exemplaren verkeren immers in zeer slechte staat.

De nieuwe plannen kunnen in de ogen van het actiecomité echter ook niet op genade rekenen. "Er komen betonnen voetpaden met funderingen van 30 centimeter diep", luidt het in een mededeling. "Zulke funderingen zullen de boomwortels onherroepelijk aantasten en de platanen op de middellange termijn vernielen."

De actiegroep stelt voor om fietspaden in dolomiet aan te leggen. "Het huidige plan van Mobiel Brussel kost maar liefst 900.000 euro en de uitvoering duurt 80 dagen met als eindresultaat een pad van 2,50 meter breed", klinkt het. "Ons voorstel kost hoogstens 200.000 euro, kan in 20 dagen worden uitgevoerd en levert een 4 meter breed voet- en fietspad op. En dat alles zonder het verkeer op de rijweg te hinderen."

Minister Grouwels wil de plannen deze keer echter niet laten dwarsbomen. "De plannen zijn het resultaat van overleg met de fietsverenigingen en de buurtcomités", zegt ze. "De comités protesteren dus tegen een plan dat ze zelf hebben goedgekeurd. Zo pleiten ze plots voor de aanleg van een voet- en fietspad zonder een stevige fundering, hoewel deze absoluut noodzakelijk is. Ze schuiven de aanleg van een fietspad in dolomiet naar voren, hoewel dolomiet een weinig comfortabele ondergrond is voor fietsers, die bovendien ook nog eens duur uitvalt in onderhoud."

De minister wil de plannen voor de aanleg van voet- en fietspaden daarom verder uitvoeren. Normaal moeten de werkzaamheden nog dit jaar starten.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni