kraantjeswater kraan waterkraan water drinkwater hitte dorst warm weer

| Zo'n 200 Brusselse restaurants serveren gratis kraantjeswater.

200 Brusselse restaurants serveren gratis kraantjeswater

Melissa Abbeloos
© BRUZZ
20/06/2019

Het burgerinitiatief ‘Free Tap Water in Belgian Restaurants’ ontwikkelde een gratis app waarmee je alle Belgische restaurants kunt zien die gratis kraantjeswater serveren. “Brussel staat duidelijk aan de leiding,” zeggen de initiatiefnemers. Vooral Elsene en Sint-Gillis scoren goed.

‘Free Tap Water in Belgian Restaurants’ is een burgerinitiatief dat het serveren van gratis kraantjeswater in restaurants aanmoedigt om zo onnodige plastiek- en glasconsumptie te reduceren. “Kraantjeswater in België is perfect drinkbaar hoewel soms wordt gezegd van niet”, vertelt Morgane Vander Linden, een van de initiatiefnemers.

In februari werd een Facebookpagina opgericht waar intussen al meer dan 10.000 mensen zich bij aansloten. “Twee mensen die de Facebookpagina zagen, stelden voor om een app te ontwikkelen zodat gratis kraantjeswater nog toegankelijker wordt. Het is allemaal vrijwilligerswerk”, aldus Morgane.

Brussel op kop

De app bestaat een kleine maand en werkt voor Android en Apple. Inmiddels staan er al 542 deelnemende Belgische restaurants op de kaart. Als we specifiek inzoomen op Brussel, zijn dat zo’n 200 restaurants. “Brussel staat duidelijk aan de leiding wat het serveren van kraantjeswater betreft. Opgedeeld in buurten, kan gesteld worden dat Elsene de grote winnaar is, gevolgd door Sint-Gillis", vertelt hoofdinitiatiefneemster Sarah Ehrlich.

EXKi aan de Grasmarkt is een van die 200 Brusselse restaurants die op de kaart staat. “Je moet het aan de kassa vragen en dan serveren we een gratis glas water”, vertelt een werkneemster van EXKi. “Op financieel vlak is het een keuze die we maken. We willen vooral onze ecologische voetafdruk verminderen door minder plastieken flessen te verkopen. Via kleine acties proberen we onze bijdrage te leveren.”

Vooral Fransen en Spanjaarden

Opvallend is dat weinig mensen een gratis glas water vragen. “Zeker de Belgen zijn nog wat terughoudend op dat vlak. Het zijn vooral Fransen of Spanjaarden die ernaar vragen. In Frankrijk is het dan ook een gewoonte dat er een gratis karaf water op tafel staat. Het is wat cultureel bepaald”, vertelt de werkneemster nog.

“Het ultieme doel is dat de hele campagne overbodig wordt en dat het een vanzelfsprekendheid wordt dat mensen een glas kraantjeswater kunnen vragen”, zegt Morgane.

Nog een leuk weetje: Na 20.000 restaurants zal de app zichzelf vernietigen. “Meer kan de app ook niet aan”, lacht Morgane. “Het zou leuk zijn moest dat gebeuren want dan hebben we ons doel bereikt.”

Restaurants die deelnemen, krijgen een milieuvriendelijke sticker toegestuurd die ze op hun raam kunnen kleven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Resto & Bar , kraantjeswater , restaurants , Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni