6.000 handtekeningen voor platanenpetitie

© brusselnieuws.be
09/08/2011
De petitie voor het behoud van de platanen en de kasseien van de Havenlaan is al 6.000 keer ondertekend. Dinsdag trokken de boombeschermers met aangepast t-shirts naar de Meyboomviering. De heraanleg van de Havenlaan is ondertussen uitgesteld tot begin september.

De petitie werd aan het begin van de paasvakantie opgestart om te protesteren tegen de geplande heraanleg van de Havenlaan. Die voorziet in de kap en vervanging van de 300 platanen langs de laan en een betonnen ondergrond in plaats van de huidige kasseien. Iets wat volgens het wijkcomité helemaal niet nodig is. "De plannen zijn gemaakt op maat van het logistieke centrum BILC," zegt Zoubida Jellab, gemeenteraadslid in Brussel voor Ecolo en lid van het wijkcomité. "Maar dat BILC komt er niet. Bovendien wordt de heraanleg helemaal niet gedragen door de bevolking, dat bewijst de petitie. Minister Grouwels moet rekening houden met de stem van de burgers."

Protestbrieven
Het wijkcomité wil de strijd nog opvoeren. De bouwvergunning voorziet dat de werken kunnen starten vanaf half augustus. "We zijn met een e-mailcampagne begonnen," zegt Stijn De Blieck van het comité. "We hopen dat het aantal ondertekenaars de komende dagen nog sterk stijgt. Er zijn ook al 500 protestbrieven naar minister Grouwels gestuurd."

De werken op de Havenlaan starten op 5 september, bevestigt het kabinet Grouwels. Er wordt gewacht tot na de City Parade om extra hinder te voorkomen. Bij het wijkcomité is men alvast waakzaam, zeggen zowel De Blieck als Jellab. "Als ze de platanen eerder komen kappen, kunnen we heel snel in actie schieten," waarschuwen ze. "We gaan in ieder geval niet lijdzaam toekijken."

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni