Muslim Rights Belgium krijgt sinds de aanslagen in Parijs vorige week meer klachten over discriminatie van moslims in Brussel. Het gaat vooral over beledigingen op het internet, op het werk of op school. "De aanslagen hebben het islamofobe woord bevrijd."

Muslim Rights Belgium geeft geen cijfers omdat die per definitie niet representatief zijn. De organisatie gaat er immers van uit dat slechts een fractie van de feiten ook leidt tot een klacht. Maar er is wel een duidelijke stijging naar aanleiding van de aanslagen in Frankrijk vorige week.

"We horen dat mensen op het internet beledigd worden of dat er verontschuldigingen geëist worden voor de aanslagen", zegt Fouad Benyekhlef van Muslim Rights Belgium aan FM Brussel. "Ook op het werk of op school krijgen moslims plots opmerkingen over wat 'zij' gedaan hebben. De aanslagen hebben het islamofobe woord bevrijd."

Muslim Rights Belgium benadrukt wel dat de feiten niet te vergelijken zijn met incidenten in Frankrijk. Daar zijn sinds de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo meer dan 50 acties tegen moslims geregistreerd, waaronder ook vandalisme tegen moskeeën.

Charlie Hebdo

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo slaat ook in Brussel in als een bom. In ons dossier leest u er alles over.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Charlie Hebdo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni