‘Als de parking er komt, vertrek ik uit België’

© Medionauta.org
© Medionauta.org

De twee organisatoren van ‘Touche pas à mon Jeu de Balle’ werken in café Le Chaff op het Vossenplein. In twee dagen tijd vonden ze 48 groepen bereid om mee te doen aan een gratis festival tegen de geplande ondergrondse parking. "Met die parking wil het stadsbestuur de wijk schoonvegen en de huurprijzen opdrijven."

Rodolphe Coster werkt deeltijds als concertorganisator in café Le Chaff, zijn vriend David Chazam is er resident dj. Het was Chazam die drie dagen geleden op een meeting van het Actieplatform Marollen het idee voor een muziekmarathon opwierp, het is Coster die nu het woord voert.

In twee dagen tijd vonden ze 48 groepen bereid op te treden op het muziekfestival, dat plaats zal vinden in twee cafés op het Vossenplein. “We zijn zelf muzikanten”, zegt Coster aan brusselnieuws.be. “Het zijn allemaal vrienden van ons.” De bands zullen telkens een half uur spelen, afwisselend in café Le Chaff (meer elektronische sets) en café La Brocante (meer akoestisch).

Dat het onmogelijk krap wordt om daar met tweeduizend binnen te drummen, beseft Coster. " De bedoeling is wel dat de bezoekers het plein zullen innemen. Maar we houden ons netjes aan de geluidsnormen, dus we gaan de deuren van de cafés dichthouden.”

Als het parkingplan maandag wordt goedgekeurd op de gemeenteraad, stapt het Platform Marollen naar de rechter, zegt Coster. “Er is bijvoorbeeld helemaal geen overleg met de buurt geweest. Dat is onwettig.”

“Als die parking er komt, ga ik weg uit België”, zegt Coster.

“Dan zou mijn hart aan scherven liggen. Op het Vossenplein heb ik Autobahn van Kraftwerk gevonden, en zovele andere prachtige platen. De hele wereld passeert hier, oud en jong, arm en rijk, Belgen en Marokkanen. De Stad wil de buurt schoonvegen. Ze willen af van de armen, van de gewone mensen. En dat voor een coalitie waar ook de socialisten inzitten.”

Brussel is bezig zijn ziel te verkopen, vindt de concertprogrammator. “Dit is puur neoliberalisme, pure gentrificatie. Ze willen af van de Marokkanen, de getatoeëerden, de drugsverslaafden, de werklozen."

"We zijn niet tegen parking op zich, maar wel tegen ingrijpende werkzaamheden. Als ze zeggen dat de markt een jaar moet verhuizen, worden dat er uiteindelijk tien. En in die tien jaar tijd zal de buurt zo dood als een pier zijn."

"Alle cafés en bistro’s rond het Vossenplein leven van de markt. Ik zou zeker mijn werk verliezen."

"In de plaats willen ze hippe bars à la Frédéric Nicolay, en een verdomde bobomarkt als die aan het Van Meenenplein in Sint-Gillis, om zo de huurprijzen op te drijven. Een soort Brussels Walt Disney.”

Vossenplein

De Stad Brussel plant een ondergrondse parking onder het Vossenplein. De parking is een van de vier nieuwe parkings in de Vijfhoek, die voor bijkomende parkeerplaatsen moet zorgen in het centrum. Buurtbewoners, handelaars en marktbezoekers zijn er niet gerust in. U leest er alles over in ons dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?