Ampe: 'Begrijp ongerustheid over Vossenplein'

LV
© brusselnieuws.be
28/11/2014

Het protest tegen de geplande parkeergarage onder het Vossenplein wordt opgepookt door politieke tegenstanders, onder meer de PVDA/PTB. Dat zegt schepen van Openbare Werken Els Ampe (Open VLD). Tegelijk toont de schepen begrip voor de ongerustheid van buurtbewoners en handelaars.

Ampe zegt dat ze niet echt verrast is door de vele initiatieven en acties die tegenstanders van de parking onder het Vossenplein de voorbije week hebben uitgerold. "Er is altijd protest als er geraakt wordt aan een historisch plein. Ik begrijp dat en wil de dialoog aangaan want nu wordt soms foute informatie verspreid. Natuurlijk willen we de rommelmarkt niet weg. We willen de buurt net beter maken. Door enkele straten te schrappen kunnen we het plein vergroten en dus meer marktkramers en terrassen een plaats geven.

De tegenstand is volgens Ampe extra hardnekkig omdat er politieke tegenstanders bij betrokken zijn. "Ik zie dat onder meer de PTB het protest aangrijpt om een bredere politieke strijd te voeren."

Bestelwagens
Ampe blijft erbij dat de parking noodzakelijk is om te buurt op te waarderen. "Het Vossenplein heeft in elk geval een opknapbeurt nodig", zegt ze. "Wij krijgen heel veel klachten van mensen die slecht te been zijn omdat het plein vol putten zit. Daarnaast zijn er ook veel klachten over bestelwagens die vooral 's nachts op het Vossenplein en in de aanpalende straten parkeren. Ze blokkeren ook het zicht op de winkelvitrines in de Blaesstraat. Met een ondergrondse parking zouden we dat probleem kunnen oplossen."

De bestelwagens doen parkeren in de bestaande parkeergarage onder het Hallepoortpark, even verderop, vindt Ampe onhaalbaar. "We zien vandaag dat het niet werkt, dus moeten we een andere oplossing aanbieden."

De schepen belooft verder dat buurtbewoners en handelaars ook in de toekomst nog zullen geraadpleegd worden. "Er is nog geen concreet plan, dus kunnen we vandaag nog niet zeggen waar bijvoorbeeld de in- en uitgangen van de parking zullen komen. Het is nu wachten op de offertes en dan zullen we, in samenspraak met de buurt, een beslissing nemen."

Mechelen
Ampe heeft er vertrouwen in dat iedereen uiteindelijk tevreden zal zijn met het resultaat. "Kijk naar de Grote Markt in Mechelen. Daar was ook protest toen men een ondergrondse parking wilde bouwen. Maar uiteindelijk is iedereen tevreden met het resultaat. Ook het gevreesde extra verkeer bleef uit."

Info-avond voor buurtbewoners en handelaars op 8 december om 19 uur in café La Brocante

Vossenplein

De Stad Brussel plant een ondergrondse parking onder het Vossenplein. De parking is een van de vier nieuwe parkings in de Vijfhoek, die voor bijkomende parkeerplaatsen moet zorgen in het centrum. Buurtbewoners, handelaars en marktbezoekers zijn er niet gerust in. U leest er alles over in ons dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek, Vossenplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni