Anderlecht: nieuwe stadswijk aan kanaaloevers

Bouwpromotoren plannen honderden nieuwe woningen bij het kanaal in Anderlecht. Onder meer op de Shell-site en in de voormalige brouwerij Atlas. De Frans-Amerikaanse acteur Christophe Lambert en de man achter de woontorens op 't Eilandje in Antwerpen zijn enkele van de investeerders.

In Anderlecht staan drie nieuwe woonprojecten op stapel, samen goed voor honderden appartementen op een oppervlakte van 4 hectare. Het eerste voorziet in de grondige renovatie van de voormalige brouwerij Atlas in de Vrij-Onderzoekstraat.

De Frans-Amerikaanse acteur Christophe Lambert, vooral bekend van de Highlander-films en als levensgezel van Sophie Marceau, zet zijn financiële schouders onder het project. Hij wil er een honderdtal lofts en ateliers voor kunstenaars realiseren. Enkele waardevolle elementen van de brouwerij blijven behouden.

'Zoals in Harlem'
"Het gebouw heeft een ziel", aldus de acteur die eerder al aan de slag ging met verlaten industriegebouwen rond Parijs. "Maar in Parijs liggen dergelijke sites bijna altijd ver van het centrum. Wat men van plan is hier in Anderlecht, doet denken aan wat Amerikanen doen in [de New Yorkse wijk] Harlem." Lambert kent Brussel naar eigen zeggen vrij goed omdat hij hier al enkele jaren een kantoor heeft.

Een tweede woonproject moet verrijzen op de voormalige Shell-site. Die is al vele jaren een stadskanker op het kruispunt van kanaal en Bergensesteenweg maar is ondertussen gesaneerd. Onder de noemer Watergate wil Project² er woningen maar ook winkels en horeca realiseren rond een waterbassin.

Biestebroekdok
De inspiratie komt uit het plan Les Rives dat architect Philippe De Bloos tekende voor het nabije Biestebroekdok. Dat voorzag onder meer in een jachthaven en luxewoningen. Toch zou de huidige variante betaalbaar zijn voor de middenklasse. "We willen woningen aanbieden van 130.000 tot 250.000 euro", aldus Alon Amar van Project², de man achter de zes woontorens langs het Kattendijkdok in Antwerpen.

Een derde project, van promotor Denys, tussen het kanaal en het westelijk ringspoor, krijgt de voorlopige naam Key West, maar is nog het minst concreet. Het ligt naast de Biestebroekkaai, waar bouwpromotor Atenor ook al plannen voor nieuwe woningen heeft onder de naam City Docks.

Geen enkel van de projecten heeft al de nodige vergunningen op zak maar burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) toont zich alvast een grote voorstander. Hij ziet in de verschillende woonprojecten een mogelijkheid om het fysiek geïsoleerde Kuregem dichter bij andere buurten van de gemeente te brengen. De veelbesproken wijk ligt geprangd tussen kanaal, spoorwegen, autoboulevards én de braakliggende terreinen waar nu woningen komen.

In het beste geval zouden de werken eind 2013 kunnen beginnen. Twee jaar later zouden de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen.

Kanaal in beweging

Het is niet toevallig dat evenementen zoals Festival Kanal en deze zomer PleinOPENair de blik op het kanaal richten. De enige nog zichtbare waterweg van Brussel ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Met nieuwe bruggen en parken, een winkelcentrum, een grote woontoren en mogelijk zelfs een nieuwe jachthaven moet de oude industriezone langs het kanaal een aantrekkelijke ontmoetingsplaats worden. Maar zo'n vaart loopt het nog niet, althans niet overal. Het kanaal is op de meeste plaatsen nog altijd een breuklijn waar de groeiende sociale kloof in deze stad aan de oppervlakte komt. De uitdagingen zijn groot en de uitkomst van heel wat projecten is vooralsnog onzeker. Dat mag blijken uit onderstaande selectie van bijdragen over evenementen en projecten in de kanaalzone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?