Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie

Asieldiensten 92 keer veroordeeld door gebrek aan opvangplaatsen

© Belga
26/11/2021

De arbeidsrechtbank heeft de asieldiensten tussen 29 oktober en 19 november in 92 dossiers van asielzoekers veroordeeld omdat er geen opvang voor hen kon worden voorzien op de dag van hun aanmelding. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vrijdag geantwoord op vragen van N-VA-Kamerlid Theo Francken in de commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer.

De federale regering is al even op zoek naar extra plaatsen in de asielopvang. De diensten van Fedasil kunnen de asielzoekers die zich aanmelden niet meer allemaal een plaats geven, omdat de plaatsen vol zitten. Sinds enige tijd moeten verschillende mensen aan het Klein Kasteeltje in Brussel daarom de nacht op straat doorbrengen.

De arbeidsrechtbank heeft in de periode tussen 29 oktober en 19 november voor 92 asielzoekers een uitspraak gedaan op eenzijdig verzoekschrift, omdat ze geen opvang konden krijgen op de dag dat ze zich hadden aangemeld. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi vrijdag geantwoord op vragen van N-VA-Kamerlid Theo Francken. De arbeidsrechtbank legde de overheid daarbij een dwangsom op.

Asielcrisis

Volgens Francken zit ons land duidelijk middenin een asielcrisis. "Mensen slapen op de koude straatstenen, de linkse verwelkomingspolitiek faalt compleet," zegt hij. "Mahdi heeft de crisis zelf georganiseerd en de belastingbetaler betaalt de onervarenheid en linkse naïviteit cash."

Het kabinet-Mahdi benadrukt dat de 92 mensen waarvan sprake intussen allemaal opvang hebben bekomen. De dwangsommen die de overheid moest betalen zijn dus niet langer opeisbaar. Bovendien heeft de arbeidsrechtbank ook verschillende verzoekschriften afgewezen, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Justitie , Sammy Mahdi , asielzoekers , Theo Francken , fedasil

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni