De Brusselse regering heeft de beslissing over de heraanleg van de Havenlaan uitgesteld tot donderdag 1 september. Normaal moeten de werken vanaf 5 september beginnen. Minister Grouwels laat de deur op een kier voor kleine aanpassingen. Minister-voorzitter Picqué wijst op de juridische gevolgen van een ingrijpende wijziging.

De ministerraad kwam vandaag maandag bij elkaar om zich te buigen over het heikele dossier van de Havenlaan. Normaal gezien moet de heraanleg eerstdaags beginnen, maar er rees de voorbije maanden fel protest van onder meer buurtbewoners. Een actiecomité zet zich in voor het behoud van de rij platanen en de kasseien van de Havenlaan.

De tijd dringt, want normaal start de aannemer op 5 september met de werken. De bouwvergunning vervalt op 9 oktober.

Minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) mocht op de ministerraad haar plannen nog eens uit de doeken doen voor haar collega's. "Er is daarna een consensus bereikt om de knoop pas donderdag door te hakken," zo luidt het op het kabinet-Grouwels. "Daarvoor bekijken we de technische, juridische en financiële haalbaarheid van een wijziging. De minister blijft wel volledig achter het huidige plan staan."

De huidige plannen werden in 2008 al goedgekeurd door de Brusselse regering. De afgelopen weken pleitten verschillende regeringsleden ervoor om de plannen nu toch te herbekijken.

Minstens drie jaar vertraging
In een interview met tvbrussel laat Grouwels de deur op een kier voor kleine aanpassingen aan het bestaande project. Die moeten wel de huidige bouwvergunning respecteren. "Grote aanpassingen betekent dat de werken niet kunnen beginnen, en dat betekent dat de heraanleg minstens drie jaar vertraging zou oplopen," aldus Grouwels.

Minister van begroting Jean-Luc Vanraes (Open VLD) wijst dan weer op de financiële meerkost indien men de plannen zou wijzigen. Gezien de financiële situatie van het Gewest zou dat slecht nieuws zijn. Vanraes zegt aan tvbrussel "dat men op een bepaald moment een beslissing moet nemen. Je kunt niet altijd terugkrabbelen, want anders gaat er nooit iets gebeuren in deze stad."

Kleine aanpassingen
En ook minister-president Charles Picqué (PS) wijst in een interview met Télé Bruxelles op de juridische gevolgen van een grondige hertekening van de plannen. Hij is bereid te luisteren naar opmerkingen van buurtcomités en critici, maar vindt dat het debat gevoerd had moeten worden tijdens het openbaar onderzoek in 2008. Kleine aanpassingen moeten wel mogelijk zijn. Of het behoud van bomen en kasseien daartoe behoort, is niet duidelijk. Zijn partijgenoot Emir Kir, staatssecretaris voor Stedenbouw, had donderdag nochtans uitdrukkelijk zijn nek uitgestoken tegen de geplande heraanleg.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni