Grouwels: ‘Uitstel Havenlaan nefast voor veiligheid en levenskwaliteit’

© brusselnieuws.be
26/08/2011
Brussels minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) verdedigt het bestaande project voor de heraanleg van de Havenlaan. ‘Dat wil er een aangename en veilige laan van maken, zonder verkeers- en geluidsoverlast voor de omwonenden. Uitstel zou meteen voor jaren vertraging zorgen en belangrijke financiële gevolgen hebben.”

In een persmededling zegt Brigitte Grouwels vrijdag de houding van haar collegaministers in de Brusselse regering niet te begrijpen. Vooral het voorstel van staatssecretaris Emir Kir (PS) om het huidige project in de prullenmand te gooien is bij haar in het verkeerde keelgat geschoten. "Tot drie keer toe heeft de Brusselse regering het ontwerp goedgekeurd," zegt Grouwels. Ze hoopt dat de werken "in het belang van de bewoners zo snel mogelijk van start gaan."

"De huidige plannen bieden een geïntegreerde en integrale oplossing voor verschillende problemen: het duurzaam vernieuwen van een sterk gehavend wegdek, de noodzakelijke vernieuwing van de rioleringen, het aanpakken van de geluidshinder, het vlotter maken van het openbaar vervoer, en het verbeteren van de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers, in het bijzonder voetgangers en fietsers, "aldus Grouwels.

Emotionele reactie
De minister "kan begrip opbrengen voor de emotionele reactie van bepaalde actiegroepen rond de vervanging van de bomen op de laan en het aanpassen van het wegdek." "We hebben echter gekozen voor een duurzame aanpak, die rekening houdt met de esthetische uitstraling van de laan. Daarom willen we de kwetsbare bomen vervangen."

Ze weerlegt de kritiek die staatssecretaris voor Stedenbouw Emir Kir donderdag uitte als zou de heraanleg geen rekening houden met ontwikkelingen in de wijk. Grouwels: "Het project werd herhaaldelijk binnen de Brusselse regering besproken en goedgekeurd, ook nadat beslist was om het BILC project niet aan de Havenlaan te laten doorgaan. Het plan werd opgemaakt in het kader van het richtschema van het ontwikkelingsgebied Thurn & Taxis en houdt dus rekening met de stadsontwikkelingsprojecten die in deze nieuwe wijk gepland zijn, met de Picardbrug en met de toekomstige aanleg van een tramlijn. We willen de historische uitstraling van de laan bewaren binnen een toekomstgericht project, dat vooruitloopt op de komst van nieuwe bewoners, kantoorruimten en ontspanningsactiviteiten in de wijk".

Emir Kir vroeg donderdag ook dat er een nieuwe studie zou komen rond de gezondheid van de bomen. Grouwels wijst erop dat er al een studie is, die in 2009 is geactualiseerd. "Die studie wijst uit dat de kans groot is dat de kwetsbare bomen het niet lang zullen uithouden. De bomen kunnen dus best tegelijkertijd vervangen worden door nieuwe, volwassen bomen die het mooie uitzicht van de laan voor een lange tijd (100 jaar) verzekeren."

Kasseien niet geschikt
Volgens Grouwels zijn kasseien niet meer geschikt om de huidige doorstroom van wagens op zo'n belangrijke verkeersader te verdragen. "Beton is duurzamer en goedkoper in het onderhoud op lange termijn, in tegenstelling tot kasseien en asfalt,", zegt de minister. "Het plan voorziet in een maximaal hergebruik van de kasseien waar mogelijk, bijvoorbeeld voor de zijkanten en de parkeerplaatsen rond de laan en de heraanleg van historische straten door Brussel-Stad".

"Het project was het voorwerp van een uitgebreid overleg met de bevolking, met de omliggende gemeenten en met de andere regeringsleden. Het uitstellen van de werken zal onvermijdelijk de noodzakelijke heraanleg met jaren vertragen, met alle negatieve gevolgen voor de mobiliteit, de veiligheid en de levenskwaliteit van de wijk. Bovendien heeft het afzeggen van de werken belangrijke financiële gevolgen voor de Brusselse belastingbetaler," besluit Grouwels.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek , Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni