1772 seksueelgeweld-cafe 9

| Honderden mensen liepen eind oktober 2021 mee met de betoging tegen seksueel geweld in Elsene.

Bijna 600 klachten ingediend voor verkrachting in 2021: 'Cijfers zijn zorgwekkend'

CD
© BRUZZ
01/02/2023

In 2021 werden in het Brussels gewest 590 klachten voor verkrachting en 592 klachten voor aanranding ingediend. Dat is meer dan het jaar voordien. Deskundigen en politici noemen de situatie "zorgwekkend".

Het aantal geregistreerde verkrachtingen en aanrandingen in Brussel is gestegen. Dat blijkt uit de criminaliteitsstatistieken van de politie. De cijfers van 2022 zijn nog niet volledig. Alleen gegevens voor het eerste semester zijn beschikbaar. “In dit stadium is het daarom onmogelijk om een volledige trend voor het jaar 2022 te geven”, verklaarde staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) dinsdag in de commissie.

De cijfers van 2021 zijn wel volledig. Daaruit blijkt dat het aantal klachten voor verkrachting op een jaar tijd met 5 procent steeg tot 590. Het aantal klachten voor aanranding steeg met 14 procent tot 592. Volgens Ben Hamou liggen de cijfers van 2020 lager door onder andere de coronacrisis.

"De geboden ondersteuning is niet altijd vanzelfsprekend, van opvang op de politiebureaus tot psychologische ondersteuning"

Viviane Teitelbaum, Brussels parlementslid (MR)

MR-parlementslid Viviane Teitelbaum noemt de cijfers “zorgwekkend”.

“Want 70 procent van de klachten worden dan nog eens zonder gevolg geklasseerd. Ook de geboden ondersteuning is niet altijd vanzelfsprekend, van opvang op de politiebureaus tot psychologische ondersteuning”, voegt ze nog toe.

#BalanceTonBar

Voorlopig valt niet te achterhalen of #BalanceTonBar-beweging een invloed heeft gehad op het aantal aangiftes, gezien de beweging pas in oktober 2021 is gestart nadat een onderzoek werd geopend naar feiten van verkrachting en aanranding door een barman van café Waff in Elsene. Op de Instagrampagina van Balance Ton Bar kwam een vloedgolf aan getuigenissen van vrouwen die het slachtoffer werden van seksueel geweld in het uitgaansleven in Brussel.

Volgens Ben Hamou is de #MeToo-beweging die in 2017 op gang kwam, wel een van de redenen dat er meer aangiftes worden gedaan van seksueel geweld. In 2021 is het aantal geregistreerde gewelddaden met 36 procent gestegen in vergelijking met 2015. In diezelfde periode steeg het aantal geregistreerde aanrandingen van de eerbaarheid met 49 procent.

Dat veel vrouwen slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag, bleek ook uit een enquête die werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Elsene. Tussen december 2021 en april 2022 werden vrouwen tussen de 18 en 30 jaar bevraagd. In totaal werden 826 antwoorden verzameld. Vier op de tien vrouwen zeiden dat ze al ongewenst waren aangeraakt. Zo’n 15 procent gaf aan dat ze al eens waren gedrogeerd.

Join The FAM

De Brusselse regering nam al een aantal maatregelen om seksueel geweld en intimidatie tegen te gaan. Zo lanceerde ze eind november de bewustmakingscampagne Join The FAM, die een beroep wil doen op de verantwoordelijkheid van alle Brusselaars om in te grijpen bij seksuele intimidatie op straat of andere openbare plaatsen.

De meningen over de campagne zijn verdeeld. Zo heeft de Union Féministe Inclusive Autogérée (UFIA) kritiek op de gebruikte slogans. Die zouden volgens het collectief de realiteit minimaliseren. Ondanks de kritiek zal de campagne zonder aanpassingen worden voortgezet. Volgens Ben Hamou werd de campagne op poten gezet in samenwerking met verschillende actoren die betrokken zijn bij het probleem van straatintimidatie en gendergerelateerd geweld. Ook UFIA was uitgenodigd, aldus Ben Hamou.

Een andere maatregel is de financiële steun voor preventie- en ondersteuningsverenigingen. Equal.brussels lanceerde een projectoproep rond de strijd tegen intimidatie en seksueel geweld in het nachtleven en ontving daarvoor zeventien aanvragen. "Een jury bestaande uit onder meer externe experts selecteerde vier projecten, voor een totaalbedrag van 250.527 euro. Gezien de kwaliteit van de projecten hebben we uitzonderlijk 50.000 euro extra uitgetrokken", zegt Ben Hamou.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni