Bouwproject van Colruyt bedreigt indoor skatepark in Haren

© Planet Park via Facebook
| Het indoor skateterrein, waar jong en oud hun gading vinden.

De bijna 4.000 skaters, BMX’ers, steppers en rolschaatsers die zich kunnen uitleven in Planet Park in Haren, houden hun hart vast. Een aanvraag tot sloopvergunning bedreigt de loods waarin ze hun eigen skatepark bouwden. Supermarktketen Colruyt wil er een woon- en winkelproject uit de grond stampen. De skaters vragen meer tijd, de stad Brussel staat op de rem.

Begin 2018 nam de vzw Planet Park zijn intrek in een verlaten opslagloods op de Haachtsesteenweg. De skaters en andere ‘extreme sporters’ hadden in de zomer van 2017 net hun gebouw in Anderlecht verlaten. Dat gebeurde toen ook noodgedwongen, want wegens instortingsgevaar moest het leegstaande pand afgebroken worden. Planet Park geloofde daar destijds maar weinig van.

De geschiedenis dreigt zich drieënhalf jaar later te herhalen. In juni doken er plots de rode panelen op die een openbaar onderzoek voor een sloopvergunning aankondigden. Het betreft een aanvraag van Colim, het vastgoedvehikel van Coltruyt. Het stedelijk ontwikkelingsagentschap Citydev en de winkelketen plannen op de industriële site vlakbij de NAVO het gemengd bouwproject 'StarCity'.

De plannen voorzien in 12.000 vierkante meter aan wooneenheden, 6.600 vierkante meter winkels (Colruyt, Dreamland en Dreambaby) en nog eens 1.340 vierkante meter aan handelsruimtes. Het architectenbureau Lowette & Partners werd geselecteerd om het project vorm te geven. Men hoopt begin 2023 te starten met de constructiewerken, maar tegen dan moeten de huidige panden wel gesloopt zijn.

De vzw Planet Park gaat echter in het verweer. Tot april 2020 hadden de skaters een overeenkomst met de Stad en Colruyt om de loods tijdelijk te bezetten. “Dat werd nadien niet meer verlengd, maar we mochten wel nog blijven tot de bouw effectief van start ging”, kadert voorzitter Anthony Aymard. “Het was dan ook even schrikken als we plots de rode borden zagen verschijnen. Zonder verwittiging.”

De skaters beseffen goed dat ze straks moet vertrekken. “Daar verzetten we ons niet tegen”, aldus Aymard. “Maar we moeten wel tijd krijgen om onze rampen en andere toestellen af te breken en elders op te bouwen. Het gaat om een oppervlakte van ruim 4.000 vierkante meter, met constructies tot vijf meter hoog. Een jaar uitstel zou redelijk zijn. Vergeet ook niet dat we nu al lessen en activiteiten hebben ingepland tot eind juni 2022.”

Aymard sluit juridische stappen daarom niet uit. “Desnoods trekken we naar de rechter, al is het maar om tijd te winnen”, vertelt hij. Maar zo ver zal het wellicht niet komen. De overlegcommissie van de stad Brussel, die 81 bezwaarschriften ontving tegen de sloopaanvraag, legde een ongunstig advies neer. Een sloopvergunning lijkt daardoor ver weg. Dat de aanvraag geen bouwplannen omvatte, was een doorn in het oog van de overlegcommissie.

Geen gelijkwaardig alternatief

Omdat de plannen zo weinig concreet waren, vond de overlegcommissie het disproportioneel om een goed functionerende organisatie als Planet Park in de problemen te brengen. “Het is een ontmoetingsplaats voor zo’n 4.000 leden. Zij kunnen in een veilig omgeving skaten, BMX’en, steden en rollerskates. Er bestaat geen gelijkwaardig alternatief. Brussel heeft dit nodig gezien de opkomende populariteit van deze nieuwe olympische sport”, klinkt het.

Daarom oppert de overlegcommissie ook om in te gaan op de vraag van de skaters en een “redelijke overgangsperiode” toe te kennen “gezien het vele manuele werk er in de opbouw van de constructies werd gestoken”. Waar Planet Park nadien zal neerstrijken, is nog niet duidelijk. “Maar we hebben de voorbije jaren getoond dat we goed werk leveren. En er is genoeg leegstand. Een nieuwe plek vinden, moet mogelijk zijn”, besluit Aymard.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?