Brug over kanaal wordt de Suzan Danielbrug

KVDP
© BRUZZ
09/07/2019

De brug die de Havenlaan met de Simon Bolivarlaan zal verbinden, wordt vernoemd naar de Brusselse vrouw die aan de basis van de holebibeweging in België lag. Beliris en de Stad Brussel lieten Brusselaars suggesties indienen voor een naam voor de nieuwe brug. De Agnes Vardabrug en de Zinnekesbrug haalden het niet.

In het najaar start Beliris met de bouw van een nieuwe brug over het kanaal. Die brug moet het Noordstation verbinden met Tour & Taxis. Op Facebook lanceerde Beliris vorige maand een oproep aan de Brusselaar om namen voor de brug voor te stellen.

De Zinnekesbrug, de Pont d’ici tot ginderbrug, de Agnès Vardabrug en de 22 maartbrug haalden de shortlist, maar de naam van de nieuwe brug wordt de Suzan Danielbrug, naar een Brusselse holebi-activiste. Daniel, pseudyniem voor Suzanne De Pues, stichtte in 1953 de eerste noemenswaardige holebi-beweging in België. Een unicum in Europa, waar holebi-bewegingen vaak door mannen werden gedomineerd.

'Zichtbaarheid'

"Suzan Daniel krijgt geen klein straatje, maar een echte brug die oevers en wijken met elkaar verbindt, waarop hand in hand geflaneerd en hartstochtelijk gekust mag worden", zegt Brussels schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons (Change.brussels-SP.A). "

"Hiermee geven we als Stad Brussel twee belangrijk signalen: iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn op straat en vrouwen die een belangrijke rol spelen in onze geschiedenis krijgen eindelijk de zichtbaarheid die ze verdienen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , brug , suzan daniel , Beliris

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni