16 maart 2021: David Van Reybrouck, Serge de Gheldere (stichter van Klimaatzaak), en Francesca Vanthielen bij hun aankomst op een sessie van "Iedereen advocaat voor het klimaat."

| 16 maart 2021: David Van Reybrouck, Serge de Gheldere (stichter van Klimaatzaak), en Francesca Vanthielen bij hun aankomst op een sessie van "Iedereen advocaat voor het klimaat."

Brussel in het verweer in Klimaatzaak: 'Inspanningen gedaan en resultaten behaald'

© Belga
23/03/2021

Het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest heeft de voorbije jaren een hoop inspanningen gedaan in de strijd tegen de klimaatopwarming en heeft daarin ook resultaten behaald. Dat hebben de advocaten van het Gewest, meesters Ivan-Serge Brouhns en Guillaume Possoz, dinsdag gepleit voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. De vzw Klimaatzaak had het Gewest, samen met de federale overheid en de andere Gewesten, voor de rechtbank gedaagd omdat ze te weinig zouden doen om de klimaatopwarming tegen te gaan.

Volgens Klimaatzaak is het ontoereikende klimaatbeleid van de Belgische overheden zowel een schending van de zorgvuldigheidsnorm als van de mensen- en kinderrechten, en is een correct klimaatbeleid haalbaar en betaalbaar. De advocaten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voerden aan dat die zorgvuldigheidsnorm, zoals vervat in de artikelen 1382 en 1383 van het Burgerlijk Wetboek, niet geschonden was.

"We betwisten het bestaan en de ernst van het klimaatprobleem niet", klonk het. "Net zo min betwisten we dat de klimaatopwarming moet beperkt worden tot 1°. Maar er zijn geen redenen om het Brussels Gewest te veroordelen, na de inspanningen die het Gewest gedaan heeft en blijft doen, en de resultaten die al behaald zijn. Het is ook onduidelijk welke verwijten de eisers precies aan het Brusselse Gewest maken."

Volgens de advocaten van het Gewest kan elke overheid slechts tegen de klimaatopwarming strijden binnen de grenzen van zijn bevoegdheden en kunnen ze dus ook enkel verantwoordelijk gesteld worden voor wat ze binnen die bevoegdheden al of niet gedaan hebben.

Brusselaars stoten 34 procent minder broeikasgassen uit dan in 1990

"In 2019 werd er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 3,5 miljoen ton CO² uitgestoten, 22 procent daarvan werd veroorzaakt door het transport en 60 procent door de verwarming van gebouwen", gingen meesters Brouhns en Possoz verder. "32 procent komt van de verwarming van bewoonde gebouwen. Maar die uitstoot in 2019 betekent wel een daling met 19 procent tegenover 1990. Algemeen stoot de gemiddelde Brusselaar nu ongeveer 34 procent minder broeikasgassen uit dan in 1990. Alleen al tussen 2008 en 2012 was er sprake van een daling van 6 procent tegenover 1990. Het Gewest heeft dus wel degelijk inspanningen geleverd en resultaten behaald."

"De eisers hebben zich niet verzet tegen één of meer van de vele ordonnanties inzake klimaatbeleid van het Gewest"

Advocaten van het Brusselse gewest

In de schoot van de Brusselse regering wordt momenteel ook een Klimaatordonnantie voorbereid waarin de ambitie wordt uitgesproken om de uitstoot tegen 2030 met 40 procent te doen dalen, tegen 2040 met 67 procent en tegen 2050 met 90 procent. Daarnaast heeft het Gewest ook steeds samengewerkt met de andere regionale overheden en de federale overheid, aldus de advocaten.

De verdediging van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betwistte ook dat de mensen- en kinderrechtenschendingen die door de eisers ingeroepen worden, aanleiding zouden kunnen geven tot een veroordeling.

"Dat zou enkel het geval kunnen zijn als de eisers zouden aanvoeren dat het Gewest wetgeving heeft uitgevaardigd die op de één of andere manier die rechten schendt of in gevaar brengt", pleitten de advocaten. "Dat is hier niet het geval, de eisers hebben zich niet verzet en verzetten zich niet tegen één of meer van de vele ordonnanties inzake klimaatbeleid van het Gewest."

Woensdag komen de advocaten van het Vlaams Gewest aan het woord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, klimaatzaak

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni