© PhotoNews

Brusselaars kunnen type vaccin zien via reservatietool, 'maar niet kiezen'

© Belga - BRUZZ
16/04/2021
Updated: 16/04/2021 14.50u

In tegenstelling tot in Vlaanderen kunnen Brusselaars via een online reservatietool zelf zien welk vaccin ze zullen krijgen. Dat schrijft De Standaard vrijdag. 'Vaccinshoppen' blijft wel onmogelijk, benadrukt Inge Neven van de gezondheidsinspectie aan BRUZZ.

Bij de prikmomenten in het systeem staat telkens de eerste letter van het vaccin dat dan wordt toegediend. Volgens De Standaard laat dat toe om met wat heen- en weergeklik te kiezen welk vaccin je uiteindelijk krijgt, iets wat ook Brussels minister Alain Maron donderdag in het parlement verklaarde.

"Het klopt dat het Doclr-systeem (waarlangs die reservaties lopen, red.) verwijst naar de letters van de types vaccins", bevestigt Fatima Boudjaoui, woordvoerster van de Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), die de vaccinatiecampagne beheert. "Als men dit weet, kan dat inderdaad de mensen beïnvloeden om een andere afspraak of vaccin te vragen."

"Het is niet zo dat je alle soorten vaccins ziet staan en dan een keuze kan maken"

Inge Neven, gezondheidsinspectie

"Wij hebben dat reservatiesysteem niet zo geconfigureerd. De letters van de vaccins zijn er standaard in voorzien", zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Neven verduidelijkt bij BRUZZ dat het niet gaat om een 'handigheidje' om van vaccin te wisselen. "Wie wordt uitgenodigd, wordt standaard toegewezen aan een bepaald vaccin. Als die persoon dan bijvoorbeeld een tijdsslot zoekt in de Heizel, zal die enkel de tijdsvensters te zien krijgen waar bijvoorbeeld AstraZeneca aageboden wordt. Dan staat er inderdaad een a'tje, maar het is niet zo dat je alle soorten vaccins ziet staan en dan een keuze kan maken."

'Vaccinshopping onmogelijk'

Volgens Neven is er op die manier dus geen mogelijkheid om aan ­'vaccinshopping' te doen. Het is al maanden de bedoeling dat dat niet gebeurt. "Vaccinshopping is en blijft onmogelijk, we hebben drie vaccins die medisch-wetenschappelijk als goede vaccins worden aanzien", verklaarde Dirk Ramaekers (KU Leuven), de voorzitter van de taskforce vaccinaties, nog in maart. Toen doken de eerste perikelen rond het AstraZeneca-vaccin op.

"De boodschap is nog altijd: we hebben drie goede vaccins op de markt, hopelijk binnenkort een vierde, en de bijwerkingen zijn heel beperkt", benadrukt ook Inge Neven aan BRUZZ. "Dus wanneer u een uitnodiging krijgt, ongeacht het vaccin, neem de afspraak. Het zal ons alleen maar helpen om uit de crisis te geraken.”

Vanaf maandag neemt Brussel afscheid van het federale reservatiesysteem Doclr en start het met het eigen Bruvax.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni