| Irene Kaufer

Brusselse feministe Irene Kaufer overleden

© BRUZZ - Belga
06/11/2022

De Brusselse feministische schrijfster en activiste Irene Kaufer is zaterdag overleden. Zo werd bekendgemaakt op haar Facebookprofiel. Kaufer was een bekende stem in de Franstalige media over feminisme.

Kaufer werd geboren in het Poolse Krakau in een gezin met ouders die de Holocaust nog hadden overleefd. In 1958 kwamen zij en haar familie aan in België.

Naast vakbondsmilitant was ze feministisch activiste, actief bij de vzw Garance, die de strijd aangaat met gendergerelateerd geweld. Ze leverde regelmatig bijdragen aan verschillende media, waaronder het feministische tijdschrift Axelle.

Ze heeft verschillende boeken geschreven, waaronder Parcours Féministes in 2005. Recent heeft ze het boek Dibbouks (2021) uitgebracht, gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis. Het boek werd vernoemd naar een ‘dybbuk’, een gegeven uit het joodse geloof dat de ziel van een overleden persoon in een levend persoon verderleeft.

'Voorbeeldrol'

Op Facebook bedankte staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Sarah Schlitz (Ecolo), de activiste voor "de voorbeeldrol die je had voor mijn generatie en de volgende, met je feminisme, vrolijkheid en lesbisch zijn, gevoed door een intersectionaliteit van ver voor zijn tijd".

Ook de burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis (Ecolo), reageerde al op het overlijden. “Ik denk niet dat iemand me zo aan het denken heeft kunnen zetten, aan het twijfelen heeft kunnen brengen of de confrontatie heeft kunnen aangaan zoals zij, en hopelijk kan ik dat verder doen zoals zij deed,” schrijft hij op Facebook. “Bedankt voor alles, Irene Kaufer Briefel.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni