Brusselse gebruikersruimte opent eind december

© PhotoNews
| Philippe Close (PS) tijdens een gemeenteraad (archiefbeeld).

Burgemeester Philippe Close (PS) heeft donderdagochtend in Straatsburg tijdens de Raad van Europa aangekondigd dat de eerste gebruikersruimte eind dit jaar zal openen. Daar kunnen mensen in een veilige, hygi├źnische ruimte drugs consumeren. De Stad Brussel zet daarnaast ook de eerste stap naar de oprichting van een ge├»ntegreerd gewestelijk centrum aan de Havenlaan.

Het project werd al jaren geleden aangekondigd. "Ik heb het verdedigd tijdens de verkiezingscampagne, het is opgenomen in het meerderheidsakkoord," zegt Philippe Close (PS) in Le Soir. Zijn woordvoerder bevestigt dat in december in de wijk Lemonnier een ruimte zal worden geopend die wordt beheerd door de vzw Transit, die vijfentwintig jaar ervaring heeft op het gebied van drugsverslaving.

De kosten voor de ruimte bedragen 1,7 miljoen euro, gefinancierd door de de Stad Brussel, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en het Gewest. Er zijn twee voorwaarden om toegang te krijgen tot de ruimte: meerderjarig zijn en een problematisch verbruik hebben.

"Er zijn mensen die zich in een permanente race tegen de klok bevinden: geld vinden, producten, materiaal, consumeren, en dan begint het weer van voren af aan, meerdere malen per dag. We gaan proberen dit patroon te doorbreken, om hen te helpen tijd te nemen voor een douche, een maaltijd, een praatje met een maatschappelijk werker," zegt Nicolas De Troyer, de projectleider van Transit.

Het project op de Havenlaan volgt tegen 2025 en zal verschillende voorzieningen omvatten, waaronder ook een consumptieruimte. Er komt ook een nacht- en dagcentrum. Het gewestelijke project ligt dichtbij de wijk Alhambra, die net als Lemonnier met drugsproblemen te kampen heeft, aldus de burgemeester. "We zullen waarschijnlijk een derde nodig hebben, elders in Brussel," dringt Philippe Close (PS) aan.

Mathias Vanden Borre (N-VA) vindt het problematisch dat het gewest nog een tweede centrum wil openen. "Het is symbolisch voor het drugsbeleid in Brussel dat onsamenhangend en weinig doordacht is en drughandel en -gebruik daardoor eerder in de hand werkt. Er is veel te weinig ontrading en repressie."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?