Brusselse horecafederatie: ‘Hogere prijzen zijn onvermijdelijk’

© PhotoNews
| 9 juni 2020: heropening van de Brusselse cafés na de lockdown.

De Brusselse horecafederatie is tevreden met de maatregelen van de Brusselse regering om de horecasector te ondersteunen, maar pleit ook voor meer structurele maatregelen. Dat we al snel drie euro zullen betalen voor een koffie of een pintje, lijkt onvermijdelijk.

De Brusselse horecazaken zijn momenteel volop aan het anticiperen op de stijgende energieprijzen en de aankomende winterperiode. Dat schrijft Het Nieuwsblad, dat horecabaas Michel de Bloos interviewde. De CEO van onder andere keten Thai Café liet optekenen dat hij in zijn veertien zaken een 'energietaks' van 1 euro per klant zou aanrekenen. Op die manier zou hij het hoofd boven water kunnen houden bij de stijgende energieprijzen.

"Michel de Bloos heeft ons verwittigd dat hij deze maatregelen in zijn zaken zou invoeren," vertelt Ludivine de Magnanville, voorzitter van de Brusselse horecafederatie. Toch kan de horecafederatie het voorstel niet volledig steunen. "In een restaurant is een supplement van één euro verdedigbaar, in een café dan weer niet. Voor de hotelsector moeten er dan weer andere maatregelen genomen worden."

Handdoek in de ring

De Brusselse horecafederatie stelt verder dat ieder café of restaurant voor zichzelf moet uitmaken welke prijzen ze zullen hanteren. "De realiteit is dat alles duurder wordt en dat een pint of een kop koffie drie euro of meer zullen kosten," zegt De Magnanville.

De Brusselse horecafederatie ging daarom de gesprekken aan met de federale regering en zijn tevreden met de verlaging van de werkgeversbijdragen met 7 procent. Daarnaast pleit de horecafederatie voor een verlaging van de socialezekerheidsbijdragen voor geregistreerde werknemers en een verlaging van de sociale lasten.

Voorlopig is er nog geen significante verhoging van het aantal horecazaken dat de handdoek in de ring werpt. "De faillissementen zijn een beetje gestegen, maar het zijn nog geen verontrustende cijfers. Tijdens de coronaperiode zijn veel zaken gestopt. De zaken die overbleven hebben echt de wil om zich ook door deze crisis te sleuren," aldus de voorzitter nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?