Brusselse OCMW's gaan beleidsmaatregelen harmoniseren in 2020

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 17 januari 2020
Updated: 17-01-2020 - 16:10

De 19 Brusselse OCMW's hebben zich ertoe verbonden om in 2020 hun praktijken en beleidsmaatregelen voor de toegang tot gezondheidszorg te harmoniseren en te versterken. De OCMW's stellen hiervoor samen vier werkrichtlijnen op, maakte de Federatie van Brusselse OCMW's vrijdag bekend op een persconferentie.

Het engagement van de Brusselse OCMW's komt er na een kwantitatief en kwalitatief onderzoek van de federatie naar de toegankelijkheid van de gezondheidszorg. Daaruit bleek dat de onafhankelijke werking van de 19 OCMW's nog vaak drempels met zich meebrengt, met name op administratief vlak. Het onderzoek biedt een gemeenschappelijke basis aan waarover alle Brusselse OCMW's het kunnen eens worden.

Hieruit vloeiden vier werkrichtlijnen voort, die een aanzet geven naar een gerichte, individuele begeleiding binnen de gezondheidszorg. De banden met de verschillende medische actoren moeten versterkt worden via onder meer de oprichting van regionale overlegplatforms en gezamenlijke overeenkomsten tussen OCMW's en huisartsen of andere dienstverleners.

Harmonisatie naar de top

De automatisering van de toegang tot zorg is een volgend punt, want er moet een beveiligde databank komen die toegankelijk is voor de verschillende partners. Daarnaast is het nog de bedoeling om een uniforme gezondheidskaart te ontwikkelen en tenslotte volgt ook een herziening van de lijst van geneesmiddelen categorie D. Elk OCMW beoordeelt deze nu namelijk op een andere manier en dus is er een veralgemening nodig om ook in alle gemeenten dezelfde prijzen te hanteren.

"Het gaat hier om een harmonisatie naar de top. Het is belangrijk dat de mensen makkelijk de weg vinden naar de eerstelijnszorg", stelt Karine Lalieux, voorzitter van de Federatie van Brusselse OCMW's.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?