Fabrice Cumps (PS), burgemeester van Anderlecht, op 5 oktober 2021

| Fabrice Cumps (PS), burgemeester van Anderlecht.

Burgemeester Anderlecht: 'Gemeente geeft negatief advies over zwemvijver Neerpede'

MVDH
26/04/2023

Midden maart begon het openbaar onderzoek van Leefmilieu Brussel voor de heraanleg van het centrale deel van het toekomstige Park van Neerpede. Tegen die plannen kwam intussen echter al een hoop protest van buurtbewoners die vrezen dat hun rust verstoord zal worden. Donderdag zal een overlegcommissie plaatsvinden over de plannen met het toekomstige Neerpedepark, maar Anderlecht liet al weten een negatief advies te zullen geven.

De plannen van Leefmilieu Brussel om de Middenvijver om te vormen tot een natuurlijke zwemvijver kaderen in een breder project om een aaneensluitende groene ruimte te creëren van het Vijver- tot het Pedepark in Anderlecht. Veel bewoners zijn echter niet te spreken over de plannen. Ze vrezen dat de rust in het gebied verstoord zal worden en dat de bewoners van de omliggende gebouwen te kampen zullen hebben met geluidsoverlast.

Bovendien hekelen ze ook de slechte en “misleidende” communicatie van Leefmilieu Brussel over de plannen. Burgercollectief “Red Neerpede”, dat zich verzet tegen de transformatie van het natuurgebied, zegt inmiddels al 7.600 handtekeningen te hebben verzameld.

Een toekomstige zwemvijver in Neerpede ?

Donderdag zullen ook zij gehoord worden op de overlegcommissie met de gemeente, Leefmilieu Brussel en urban.brussels dat beslist over de stedenbouwkundige en milieuvergunningen. Burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) verklaarde echter al dat zijn gemeente een negatief advies zal geven. "We hebben altijd gezegd dat we het openbaar onderzoek zouden afwachten voor we een beslissing maken. Nu dat afgerond is, en er 450 opmerkingen gehoord werden, hebben we een besluit genomen.”

Volgens Cumps zijn er verschillende redenen voor het negatieve advies. Een eerste is dat Leefmilieu Brussel te veel mensen voorziet die tegelijk zouden kunnen zwemmen in de zwemvijverzone. “Het gaat om 225 zwemmers tegelijk en 1200 mensen rond de vijver, dat is te veel. Daarnaast zijn er in de plannen ook te weinig voorzieningen op het gebied van mobiliteit en parkeerruimte.” De burgemeester zegt tot slot momenteel te weinig garanties te hebben over het goede beheer van de vijver in zijn gemeente en vreest voor grote drukte in de omgeving.

Donderdag zullen de verschillende partijen gehoord worden waarna een advies van de commissie zal volgen. “Dat advies zal verdeeld zijn”, aldus Cumps. “Brussel Leefmilieu kan dan nog beslissen het project bij te sturen. Uiteindelijk beslist Urban.brussels over de vergunningen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni