Winkelen met een mondmasker in Anderlecht

| Winkelen met een mondmasker in Anderlecht.

Clerfayt gaat mondmaskerplicht in gemeenten niet annuleren: 'De Crem mag dat doen'

KVDP
© BRUZZ
01/07/2020

In de Oost-Vlaamse gemeente Deinze werd de verplichting van mondmaskers in de supermarkt vernietigd, maar zover komt het niet in het Brusselse, waar vier burgemeesters de mondmaskerplicht hebben ingevoerd. Volgens minister van Binnenlandse Zaken De Crem moet de minister-president die gemeentebesluiten vernietigen, maar Vervoort wijst naar Brussels minister van Plaatselijke Besturen Clerfayt. En die is niet van plan om de beslissingen van de vier Brusselse gemeenten die de mondmaskerplicht hebben ingevoerd te annuleren. "Als De Crem die beslissingen wil vernietigen, kan hij dat zelf doen."

Deinze zou de eerste Vlaamse gemeente worden waar mondmaskers verplicht zijn in de supermarkt, maar dat besluit van de burgemeester van Deinze werd vernietigd door de provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen, na contact met minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Ons land zit nog steeds in de federale fase van de coronacrisis en de Nationale Veiligheidsraad besliste vorige week - ondanks het advies van experten - om de mondmaskers niet te verplichten in de supermarkt. “Het ministerieel besluit raadt de mondmaskerdracht voor bezoekers van winkels sterk aan, maar verplicht het niet", aldus De Crem.

Volgens een omzendbrief gericht aan de lokale besturen kunnen plaatselijke besturen slechts afwijken van de federale regels als specifieke lokale situaties daar om vragen, en na overleg met het federale niveau. Vanuit deze optiek werd het besluit in Deinze vernietigd, maar in Brussel zijn er nog vier gemeenten waar burgemeesters zelf een mondmaskerplicht hebben ingevoerd.

Clerfayt: 'De Crem mag het zelf doen'

In Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe en Etterbeek geldt de mondmaskerplicht op een aantal handelsassen, in Sint-Joost zijn mondmaskers ook verplicht in de winkels. Een gouverneur heeft het Brussels Gewest niet, maar die rol vervult de minister-president. Vervoort (PS) wijst op zijn beurt naar Brussels minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (Défi). Met zijn bevoegdheid zou Clerfayt dezelfde beslissing kunnen nemen als in Oost-Vlaanderen, in lijn met de visie van de federale regering.

Zover zal het niet komen, want het standpunt van Clerfayt blijft hierin onveranderd. "Als De Crem deze gemeentebesluiten wil vernietigen, kan en mag hij dat zelf doen", zegt de woordvoerster van Clerfayt vandaag. "Gezien de federale fase nog bezig is, hoeft hij voor zo'n beslissing niet aan te kloppen bij een gouverneur of minister."

Maar volgens De Crem moeten zulke beslissingen op lokaal niveau genomen worden. "Het ministerieel besluit moet uitgevoerd worden door de gouverneurs", herhaalt de woordvoerder van De Crem. "Wij streven naar uniformiteit."

'Geen klachten'

Volgens Clerfayt kan hij die gemeentebesluiten zelf niet meer annuleren, "zelfs niet als hij dat wilde", aldus de woordvoerster. "De mogelijkheid om toezichtmaatregelen te nemen is beperkt in de tijd", klinkt het. "Het is te lang geleden sinds die gemeenten die beslissingen hebben genomen om ze nu nog te annuleren."

Clerfayt benadrukt daarnaast dat zijn administratie nog geen enkele klacht heeft gekregen over de mondmaskerplicht in een aantal Brusselse gemeenten. "Bovendien zeggen specialisten dat mondmaskers dragen noodzakelijk is", aldus Pauline Lorbat, de woordvoerster van Clerfayt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , mondmaskerplicht , mondmaskers , pieter de crem , Bernard Clerfayt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni