Conflict VS-Iran: 'Maken ons extra zorgen om Djalali'

© Kevin Van den Panhuyzen
| VUB-gastprof Ahmadreza Djalali op een poster van Amnesty International tijdens een protestactie voor de Iraanse ambassade in Brussel

Ahmadreza Djalali, de Zweeds-Iraanse gastprof aan de VUB, zit al sinds april 2016 vast in een Iraanse gevangenis. Door de spanningen tussen de VS en Iran zijn vrienden en familie nog meer bezorgd. "Elke dag vrezen wij slecht nieuws."

In april dit jaar zal Ahmadreza Djalali al vier jaar in de cel zitten in Iran. De Zweeds-Iraanse spoedarts was gastdocent aan de VUB voor hij in april 2016 gearresteerd werd in Iran. Door de Iraanse autoriteiten wordt hij beschuldigd van spionage voor de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Djalali werd ter dood veroordeeld.

Sinds de arrestatie van Djalali volgt VUB-professor en collega-spoedarts Gerlant Van Berlaer de situatie op de voet. Door de oplopende spanningen tussen de VS en Iran verbetert Djalali's situatie niet. "We maken ons extra zorgen om hem", vertelt Van Berlaer, die regelmatig op de hoogte wordt gehouden door Djalali's vrouw.

"Wat er nu veranderd is, is de verstandhouding tussen de EU en Iran, die mee bepaald wordt door het atoomprogramma. Als Iran zich daaruit terugtrekt, valt die stok achter de deur weg", vreest Van Berlaer. "Hoe meer er gespierde taal wordt gesproken, hoe meer er een risico is op zijn executie."

'Vrezen elke dag slecht nieuws'

Dat er het afgelopen jaar verkiezingen in België en Europa hebben plaatsgevonden, helpt Djalali ook niet meteen vooruit. Van Berlaer: "Alle Europese en nationale leiders zijn intussen veranderd. De politici die Djalali destijds steunden, bekleden nu andere functies." Zo is bijvoorbeeld Geert Bourgeois geen Vlaams minister-president meer, maar Europees Parlementslid.

Als zijn doodstraf uitgevoerd zou worden, gaat Van Berlaer ervan uit dat de familie van Djalali pas na de executie op de hoogte wordt gebracht. "We vrezen nu elke dag slecht nieuws", aldus Van Berlaer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?