Coronatests in rusthuizen blijken gunstig: bezoek toegelaten

© Photonews

De resultaten van de coronatests in de Brusselse woonzorgcentra zijn bijna helemaal gekend en zijn relatief gunstig. 3% van het personeel in de woonzorgcentra testte positief en 7% van de rusthuisbewoners. “Bezoek is in principe vanaf nu toegestaan, indien de woonzorgcentra de middelen en faciliteiten hebben.”

“De resultaten van de coronatests van het personeel uit alle woonzorgcentra zijn volledig gekend,” bevestigt Sven Heyndrickx, woordvoerder van de Brusselse zorginstelling Iriscare aan onze redactie. “Op de laatste tests van de rusthuisbewoners is het nog even wachten, maar omdat we zijn begonnen met testen in de centra waar we vermoedden dat het virus het meest aanwezig was, zullen die cijfers niet echt meer afwijken.”

3% van het personeel is besmet met het virus, en 7% van de bewoners. “Dat is een heel gunstig resultaat,” vervolgt Heyndrickx. “Bij 122 van de 137 Brusselse woonzorgcentra is de situatie weer normaal. Ze draaien op eigen krachten. We leveren hen wel nog materiaal en de centra kunnen ook nog altijd beroep doen op psychosociale steun.”

Groen licht voor bezoekers

Dankzij de positieve resultaten mogen woonzorgcentra nu ook weer bezoekers ontvangen. Elk woonzorgcentrum mag zelf beslissen of het in de praktijk haalbaar is om dat bezoek ook daadwerkelijk toe te laten. “Dat mag natuurlijk enkel onder strikte voorwaarden,” zegt de woordvoerder. “Zo moet het gehele woonzorgcentrum getest zijn op het virus. Ook de veiligheidsmaatregelen die wij hebben opgesteld moeten worden nageleefd.”

“Enkele eisen van ons zijn bijvoorbeeld dat er personeel aanwezig moet zijn om de bezoekers te begeleiden, en de nodige faciliteiten voor bezoek moeten ter beschikking kunnen worden gesteld. Daarnaast moet er ook altijd desinfecterende gel aanwezig zijn. Indien aan al onze voorwaarden wordt voldaan, mag de medische directie van een woonzorgcentrum zelf uitmaken of ze al dan niet bezoekers ontvangen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?