Nicole de Moor (CD&V) volgt Sammy Mahdi op als staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de federale regering

De Moor houdt vast aan instructie rond alleenstaande mannen

© Belga
20/12/2023

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) heeft haar instructie om alleenstaande mannen bij een plaatstekort voorlopig geen asielopvang te bieden niet ingetrokken, ondanks kritiek van de Raad van State. Dat heeft ze in de nacht van dinsdag op woensdag verklaard in de Kamer. Er is nog steeds een plaatstekort en dus krijgen de meest kwetsbare asielzoekers voorrang, verklaarde ze.

De instructie van De Moor dateert van eind augustus. Bij het federale opvangagentschap Fedasil was er dan al maanden een plaatstekort, en dus besliste de staatssecretaris om alleenstaande mannen voorlopig geen opvang te geven zodat er zeker geen gezinnen en minderjarigen op straat moeten slapen. De Raad van State floot de staatssecretaris echter terug.

Tijdens het begrotingsdebat in de Kamer ontstond dinsdagmiddag verwarring over de vraag of de instructie nu al dan niet is ingetrokken. Premier Alexander De Croo had daar geen eenduidig antwoord op, klaagden N-VA en Vlaams Belang aan.

Staatssecretaris De Moor had dat antwoord dinsdagnacht wel. "Ik heb niets ingetrokken en mijn beleid is niet gewijzigd", antwoordde ze op vragen van Theo Francken (N-VA) en Barbara Pas (Vlaams Belang). "Ik ben het eens met de Raad van State dat iedereen recht heeft op opvang, maar die beslissing creëert geen extra plaatsen. Wij doen dat wel, alleen kunnen we nog altijd niet iedereen opvangen en dus geef ik nog altijd voorrang aan de meest kwetsbaren", was ze duidelijk. "Ik besef dat er juridisch geen verschil is tussen een alleenstaande man en een kind van 10, maar moreel is dat verschil er voor mij wel."

De Moor wees op een telefoontje dat ze op 17 oktober 2022 van Fedasil kreeg. Het federaal opvangagentschap vreesde dat het die dag niet alle minderjarigen zou kunnen opvangen en zo'n telefoon wil de staatssecretaris "nooit meer krijgen", zei ze herhaaldelijk. "Dat is mijn obsessie geweest het afgelopen jaar, het is de reden waarom ik die instructie heb genomen en het zal mijn obsessie blijven. Ik hoop dat iedereen die bij elk opvangcentrum dat we openen, gaat protesteren ook eens aan die telefoon denkt."

Groen-Kamerlid Dieter Van Besien benadrukte dat zijn partij niet achter de instructie staat. "Wij blijven ervoor pleiten om ervoor te zorgen dat niemand op straat moet slapen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni