Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

De Moor over sterfgeval in Paleizenstraat: 'De man moest het land verlaten'

29/12/2022

Afgelopen weekend stierf een man in het kraakpand in de Paleizenstaat in Schaarbeek. Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) gaat het om een Tunesische man, die zou overleden zijn aan een overdosis.

De man was geen asielzoeker, vervolgt de verklaring, maar verbleef zonder wettig verblijf in ons land. "Dat betekent dat hij geen recht op opvang bij Fedasil heeft, maar wel het land moest verlaten", aldus de Moor in een persbericht, donderdag verstuurd. Het nieuws over het sterfgeval lekte maandagavond naar buiten.

Het is niet de eerste keer dat de Moor haar bezorgdheid uit over de situatie in het kraakpand, waar, dixit haar verklaring, asielzoekers verblijven, samen met verschillende andere groepen daklozen, zoals mensen in onwettig verblijf.

Vorige week werd een eerste groep van asielzoekers die in de Paleizenstraat door Fedasil uitgenodigd. Fedasil probeert nu de resterende asielzoekers in het kraakpand te identificeren -aangezien niet iedereen die in de Paleizenstraat verblijft asielzoeker is - om vanaf 2 januari een volgende groep van enkele tientallen een plaats in het opvangnetwerk aan te bieden. "De bedoeling is", aldus de verklaring van het kabinet, "om op die manier gradueel alle asielzoekers uit de Paleizenstraat te verhuizen naar het opvangnetwerk van Fedasil. Er is ook een samenwerking met Croix Rouge om medische teams ter plaatse te sturen."

De Moor heeft daar midden december middelen voor vrijgemaakt om wie dat nodig heeft medische zorgen te geven. Op haar vraag is er sinds 21 december ook een vaste medische unit aanwezig.

Verder stelt de verklaring van het kabinet dat er de voorbije weken heel wat extra plaatsen gecreëerd werden in het opvangnetwerk van Fedasil. "Daardoor kunnen de asielzoekers die in kraakpanden verblijven, nu stapsgewijs worden overgebracht naar deze opvangcentra. Maar de situatie blijft moeilijk, omdat er ook elke dag voorrang wordt verleend aan de families met minderjarige kinderen en de niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, die meteen worden opgevangen in het opvangnetwerk van Fedasil."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni