Deelnemers zorgbetoging plannen protest tegen politiegeweld aan stadhuis

© LG/BRUZZ
| 13 september: 4.000 betogers kwamen samen aan de Kunstberg om te protesteren voor meer middelen voor de zorgsector

Een collectief van deelnemers aan de zorgbetoging op 13 september is van plan om volgende week maandag te protesteren voor het stadhuis aan de Grote Markt. Het collectief had een interpellatie ingediend over het politieoptreden op 13 september, maar die werd geweigerd. "Als de burgemeester onze vragen niet beantwoordt, wie dan wel?"

Op 13 september kwamen 4.000 betogers naar het centrum van Brussel om meer financiële middelen voor de zorgsector te eisen. De politie arresteerde toen 35 betogers en maakte daarbij gebruik van dwangmiddelen als traangas. Achteraf hadden betogers het over een "hardhandig, buitenproportioneel politieoptreden."

Daarover heeft een collectief van betogers een burgerinterpellatie ingediend, maar die werd geweigerd door de Stad Brussel. Volgens het stadsbestuur beantwoordt de interpellatie niet aan de vereisten. " De interpellatie moet betrekking hebben op een onderwerp van gemeentelijk belang en mag geen uitsluitend privé-belang hebben", klinkt het. De vragen van de betogers hebben betrekking op onder meer de instructies aan de politie, de arrestaties van minderjarigen en de rol van agenten in burger tijdens de betoging.

11 klachten bij Comité P

Het Collectief van de Regentschapsstraat, genoemd naar de straat waar tientallen mensen gearresteerd werden tijdens de zorgbetoging, is van plan om op maandag 19 oktober te protesteren voor het stadhuis van de Stad Brussel, tijdens de gemeenteraad. "De burgemeester staat aan het hoofd van de politie en is verantwoordelijk voor wat er op zijn grondgebied gebeurt. Als hij onze vragen niet beantwoordt, wie dan wel?", reageert het collectief.

"De burgemeester weigert om rekening te houden met de getuigenissen over geweld en de klachten die werden ingediend", klinkt het nog. Drie betogers dienden een klacht in voor slagen en verwondingen. Volgens het collectief achter de betoging dienden elf anderen klacht in bij Comité P.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?