Dit jaar al bijna evenveel zelfdodingen in Brussel als in heel 2019

KVDP
© BRUZZ
05/11/2020

In de eerste tien maanden van 2020 heeft het Brusselse parket al 103 dossiers geopend voor zelfdodingen. Dat zijn er bijna evenveel als in heel 2019, toen het parket 106 zelfdodingsdossiers telde. “De coronacrisis is een versnellende factor.”

In 2017 telde Brussel 103 zelfdodingen. Een jaar later daalde het aantal zelfdodingen tot 96. Dit jaar heeft het Brusselse parket al 103 dossiers geopend voor zelfdodingen. Dat zijn er bijna evenveel als vorig jaar, toen het parket 106 dossiers voor zelfdodingen telde tussen januari en december.

“We moeten voorzichtig zijn met de interpretatie van deze cijfers, want het jaar is nog niet voorbij”, zegt Déborah Deseck, de woordvoerster van het Franstalige Centrum ter Preventie van Zelfdoding (Centre de Prévention du Suicide). De tweede lockdown is nog maar net begonnen en duurt nog tot midden december.

Het centrum stelde in juni al vast dat de coronacrisis een impact heeft op mensen die een zelfmoordcrisis doormaken. “Suïcidaal gedrag is multifactorieel. De coronacrisis an sich zal niet tot een zelfdoding leiden, maar het is wel een versnellende factor”, aldus Deseck. Het Franstalige preventiecentrum wijst verder naar factoren als jobverlies en faillissementen die suïcidaal gedrag kunnen versterken.

Angst

Sinds de coronacrisis krijgen de vrijwilligers van de zelfmoordlijn ook meer oproepen, al kan het centrum er geen cijfer op plakken “Niet alleen voelen de vrijwilligers een sterke stijging van het aantal oproepen, zij geven ook aan dat de conversaties intenser zijn geworden”, zegt Deseck nog. “De angstgevoelens zijn toegenomen.”

Dat laatste moet ook blijken uit de gezondheidsenquêtes van Sciensano. Bij de vierde en laatste corona-gezondheidsenquête (van 24 september tot 2 oktober) heeft 18 procent van de meer dan 30.000 respondenten aangegeven dat ze met angststoornissen te maken hebben. Dat is minder dan de 23 procent aan het begin van de coronacrisis, maar nog altijd heel wat meer dan in 2018, toen het nog om 11 procent ging.

“Angst- en depressieve stoornissen namen toe tussen juni en september bij personen die in de gezondheidssector werken, terwijl de cijfers stabiel bleven bij andere werknemers”, leest het rapport van Sciensano. In de laatste gezondheidsenquête heeft 3,5 procent van de respondenten aangegeven dat ze tussen juli en september ernstig gedacht hebben aan het beëindigen van hun leven. In de voorlaatste enquête van juni ging het nog om 8 procent.

Heb je donkere gedachten en nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , zelfdoding , Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni