| In januari hield het personeel van het agentschap inburgering nog een grote stakingsdag aan het hoofdgebouw bij Thurn & Taxis.

Eerste Brusselse ontslagen bij Agentschap Inburgering

Godfried Roelant
© BRUZZ
28/02/2018

Het afslankingsproces bij het Agentschap voor Inburgering en Integratie is ingezet. In totaal vallen er vandaag al 56 ontslagen, waarvan 13 in de Brusselse vestigingen in Molenbeek, Anderlecht en Schaarbeek. Ook op de hoofdzetel aan Thurn & Taxis moeten de eerste mensen vertrekken, maar daar is nog niet geweten om hoeveel personen het gaat.

In Brussel, alsook in de vestigingen verspreid over de rest van het land, vallen vandaag de eerste ontslagen bij het Agentschap voor Inburgering en Integratie. Zo’n 56 mensen worden op de keien gezet, waarvan dertien in onze hoofdstad. Een deel daarvan vertrekt vrijwillig, maar die maatregel kadert even goed in de aangekondigde ontslagronde. "Die mensen zouden zonder de aangekondigde ontslagronde en het mismanagement niet vertrekken", klinkt het bij de vakbond.

Van die dertien vervullen er acht de functie van trajectbegeleider. Die gidst de nieuwkomer vanaf het begin door het inburgeringstraject. Daarnaast verliest de dienst tewerkstelling en participatie vandaag twee collega's en telt het team ook een kwaliteits- en vormingsmedewerker minder.

"Er is geen toekomstplan, noch voor de mensen die afvloeien, noch voor degenen die aan boord blijven"

Sofie Ostyn, vakbondssecretaris ACV

“Het is een gitzwarte dag in de geschiedenis van het Agentschap voor Inburgering en Integratie”, zegt Sofie Ostyn van vakbond ACV. “Het sociaal overleg hier is dood. Er is bijgevolg geen toekomstplan, noch voor de mensen die afvloeien, noch voor zij die aan boord blijven.”

“We hebben er alles aan gedaan om betere voorwaarden te creëren voor de werknemers die moeten vertrekken, maar daar had de directie geen oren naar. Momenteel wordt de situatie van de 55-plussers nog herbekeken. Tijdskrediet of brugpensioen voor deze mensen zijn geen onoverkoombare eisen, maar de kans is klein dat ze zullen worden ingewilligd. Ook over de vertrekpremies is er geen akkoord gevonden.”

Solidariteitsactie

Vooral de regeling rond de langdurig zieken baart Ostyn zorgen. “Bij het Agentschap zitten we met een groot aantal werknemers dat al geruime tijd thuis zit wegens ziekte. Zij weten niet wat hen te wachten staat. Kunnen zij terugkomen wanneer ze genezen zijn of moeten zij ook op zoek naar een andere job?”

De vakbondsvrouw benadrukt ook dat er ook heel wat mensen zelf weg willen. "Er gaven al zo’n 40 mensen aan vrijwillig te willen vertrekken." Voor al die mensen vinden er op de verschillende werkvloeren van het Agentschap Inburgering vandaag solidariteitsacties plaats.

“Staken doen we niet, maar we willen wel tonen dat we meeleven met het personeel dat de laan wordt uitgestuurd of er uit wanhoop de brui aan geeft. Daarom zullen er vandaag geregeld werkonderbrekingen plaatsvinden”, zo kondigt Ostyn aan.

Nog twee ontslagrondes

In juni en september volgen nog twee ontslagrondes. Hoeveel mensen dan nog eens zonder job komen te zitten, kan Ostyn niet voorspellen. “Er werd in oktober gesproken over 170 ontslagen voor heel Vlaanderen, maar de directie lijkt dat nu toch enigszins te nuanceren.”

“Zij zien ook dat er geen sprake is van een sterke daling van de hoeveelheid nieuwkomers. De werkdruk blijft hoog en dus zou het kunnen dat het vooropgestelde aantal nog wordt teruggeschroefd naar 120."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, agentschap voor inburgering en integratie, ontslagen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni