Asielzoekers aan de ingang van het Klein Kasteeltje

Europees asielbureau schiet België te hulp

ADD
© Belga - BRUZZ
17/12/2021
Updated: 17/12/2021 16.23u

Het Europese asielondersteuningsbureau EASO schiet België te hulp om de asielaanvragen te kunnen verwerken. Op korte termijn zal het Europese bureau 150 wooncontainers leveren voor de opvang van asielzoekers. Daarnaast stelt EASO ook tientallen medewerkers ter beschikking. Dat laat zich ook voelen aan de poorten van het Klein Kasteeltje, waar vrijdagochtend alle aanwezigen een afspraak kregen om een asielaanvraag in te dienen.

"We investeren in de EU, dan is het ook logisch dat we beroep doen op hun diensten. De EU-agentschappen zullen containers en personeel financieren op onze vraag. Migratie controleren en beheren is een Europese uitdaging. Vandaag helpen ze met het asielagentschap, op termijn hopelijk ook met een gezamenlijk terugkeer- en grensbeleid", zo deelde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) donderdag mee.

Mahdi ondertekende donderdag met uitvoerend directeur Nina Gregori van EASO (voluit: European Asylum Support Office, red.) een operationeel plan dat de komende weken wordt uitgerold. Het voorziet onder meer in de levering van 150 wooncontainers. Daarnaast levert EASO ook 46 medewerkers die verschillende taken binnen de asielopvang kunnen uitvoeren, onder wie 25 tolken.

'Eindelijk voortgang'

Op middellange termijn wordt onderzocht of er nog een site moet gecreëerd worden met een bijkomende capaciteit van 250 wooncontainers, alsook met de nodige personeelsversterking om alle asielaanvragen te verwerken.

EASO neemt de financiering van deze oplossingen alvast op zich. Het agentschap kan desgevallend tot 100 personeelsleden vrijmaken voor België, zo blijkt uit een mededeling van EASO. En dat laat zich ook meteen voelen aan de poorten van het Klein Kasteeltje in Brussel, waar asielzoekers al weken kamperen, hopend op een plekje om te overnachten. Iedereen kreeg er vrijdagochtend een afspraak voor een asielaanvraag in te dienen.

"Deze ochtend heeft iedereen een afspraak gekregen voor een asielaanvraag in te dienen en een opvangplaats te krijgen. Eindelijk wat goed nieuws," aldus Thomas Willekens, beleidsmedewerker bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen op Twitter.

'Griekenland zonder zon'

Maar niet iedereen is even enthousiast. Zo laat Theo Francken (N-VA) via Twitter weten verbolgen te zijn door het nieuws. "Griekenland zonder zon," staat te lezen op zijn tijdslijn.

Voor EASO gaat het om de achtste operatie in een lidstaat. Opvallend: het is wel de eerste operatie in een lidstaat die niet aan de Europese buitengrenzen ligt. "Het opvangnetwerk in België staat echter onder druk door de verhoogde instroom vanuit Afghanistan sinds de taliban er opnieuw de macht greep," merkt de staatssecretaris op. België had vorige maand de vierde meeste asielaanvragen van de EU.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni