Extra beveiliging, geen voetbal op het scherm: brasserie Falstaff bereidt zich voor op risicowedstrijd

Het terras van de Falstaff nadat de vechtersbazen zijn vertrokken.© Dieter Nijs

Aanstaande zondag speelt Marokko tegen België op het WK voetbal in Qatar. Een wedstrijd met hoog risico op vandalisme, weet de eigenaar van brasserie Le Falstaff. "Of Marokko nu wint of verliest, er komen problemen," meent Emilio Shoaib. Nadat Le Falstaff in augustus werd vernield door hooligans, neemt de eigenaar voor deze wedstrijd extra voorzorgsmaatregelen.

Het hele WK wordt er geen enkele wedstrijd uitgezonden. Dat terwijl Le Falstaff normaal wel wedstrijden uitzendt. Bovendien heeft Shoaib een paar beveiligers ingehuurd om voor de deur te gaan staan. Hij hoopt dat de politie ook een deel van de beveiliging op zich zal nemen en de omgeving van de Beurs vandalismeproof maakt: de kerstmarkt opent op vrijdag. Bovendien staat er allerlei materiaal rond de Beurs vanwege de werkzaamheden aan het Beursgebouw.

Het is niet verwonderlijk dat Shoaib voorzichtig is. De schade die de hooligans in augustus aan Le Falstaff hebben achtergelaten, is nog niet gerepareerd. De hooligans hebben 7.000 euro ingezameld. Een mooi gebaar, maar het is volgens Shoaib een druppel op een hete plaat. "De schade was 187.500 euro, en dan reken ik de tafels en stoelen niet mee, noch het feit dat ik personeelsleden ben verloren na deze choquerende gebeurtenis," zegt Shoaib.

Het is nog niet duidelijk hoeveel de verzekering zal vergoeden. Ondertussen is de schade aan de binnenkant van de zaak hersteld. Maar het grootste werk is de buitenkant van de zaak herstellen. "Het glas in lood is 120 jaar oud en dat kost veel om te vervangen. Ondertussen zijn ook de omzetten omlaag gegaan omdat Le Falstaff er minder mooi uitziet sinds de vernielingen."

6dc7bfab-jornpeeters.jpg
Jorn Peeters van Les Brasseurs neemt voorzorgsmaatregelen, maar maakt zich niet zoveel zorgen over mogelijke schade.

'Niet te veel terras buiten'

Ook bij Les Brasseurs neemt het personeel voorzorgsmaatregelen. "We zetten niet te veel terras buiten zodat er niets is om mee te smijten," zegt Jorn Peeters. "Ook zetten we een extra persoon aan de deur om te controleren wie er binnen gaat." In tegenstelling tot Le Falstaff vertoont Les Brasseurs wel alle voetbalwedstrijden van het WK op verschillende schermen in de zaak.

In het verleden zorgden voetbalwedstrijden waarin Marokko meespeelde wel eens voor veel overlast in het centrum. Zo werden in maart nog brandjes gesticht op de Lemonnierlaan tijdens de kwalificatiewedstrijd van Marokko voor dit WK. In 2017 raakten 22 agenten gewond tijdens een wedstrijd tegen Ivoorkust.

Toch is er volgens Peeters dit keer geen reden tot paniek. "In het verleden is het wel eens fout gegaan omdat men niet voorbereid was, en dat gebeurde niet alleen bij wedstrijden met Marokko, trouwens. Nu is iedereen goed op de hoogte. Ik denk dus dat het wel gaat meevallen en ik reken niet op schade. Dicht bij de Beurs zijn er vaak wel risico’s, maar die omgeving wordt meestal afgezet."

"PolBru bereidt zich samen met de andere Brusselse politiezones en de federale politie voor op verschillende matchen van de Belgen", zegt politiewoordvoerder Ilse Van de Keere. "Zondag zal de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene de leiding hebben over het geïntegreerde dispositief. We werken allemaal samen om alles in goede banen te leiden."

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?