Familie Roma kampeert al twee weken aan Klein Kasteeltje

© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ
| Ira, een Roma-vrouw uit Moldavië, aan Klein Kasteeltje

In de buurt van het Klein Kasteeltje verblijft sinds 2 weken een groep Moldaviërs permanent op straat. De groep zegt asiel te willen aanvragen, maar door de coronamaatregelen heeft de asielprocedure enkele weken vertraging. De buurt wil intussen dat er een oplossing wordt gezocht.

Verschillende bewoners van de Passandalestraat hebben de laatste week geklaagd over de familie Roma uit Moldavië, die al twee weken verblijft aan de achterkant van het Klein Kasteeltje. De volledige groep Roma telt iets meer dan tien mensen. Een deel van de familie (vooral de vrouwen), staat al geregistreerd in het opvangcentrum, getuige hun registratiepasjes.

De groep wil graag asiel aanvragen in België, omdat Roma in Moldavië niet welkom zijn in plaatselijke scholen en instanties. Maar hun asielaanvraag hier in België verloopt, omwille van corona, niet zo eenvoudig.

Vertraging op asielprocedure

Door de coronamaatregelen verloopt de registratieprocedure stroever. Mensen moeten zich eerst online aanmelden en worden dan uitgenodigd om zich te registreren, maar daar zit vertraging op. "Er zit op dit moment inderdaad enkele weken vertraging tussen de asielaanvraag en een mogelijke registratie", geeft Geert De Vulder, woordvoerder van de dienst Vreemdelingenzaken te kennen. "In normale omstandigheden krijgen mensen de facto opvang op het moment dat ze zich aanbieden. Maar dat is nu dus niet het geval."

Nochtans is er geen probleem qua opvangcapaciteit: die is volgens De Vulder zeker voldoende. "Maar corona beperkt de mogelijkheden voor iedereen", stelt De Vulder verder. "We kunnen mensen slechts mondjesmaat toelaten. Bovendien kunnen we de asielaanvraag pas starten als ze geregistreerd zijn."

De buurtbewoners zien de situatie met lede ogen aan. "Mijn buren hebben geklaagd omwille van de overlast - de familie maakt soms amok en ze doen hun behoefte tussen de auto's", verklaart Kris, één van de buurtbewoners. "Maar ik maak me vooral zorgen om hen. Door de coronamaatregelen kunnen ze ook niet in de daklozencentra terecht, dus leven ze in deze hitte op straat. Ik vind het hartverscheurend", besluit hij.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel werd gesteld dat de capaciteit in de asielopvangcentra niet zou volstaan. Dat klopt volgens Dienst Vreemdelingenzaken niet, enkel de registratieprocedure is vertraagd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?