Fietsende feministen doorkruisen Brussel op Vrouwendag

JP
© BRUZZ
08/03/2021

Zo'n 350 fietsende vrouwen doorkruisen Brussel. Ze maken deel uit van het collectief Déchainées en vragen op Vrouwendag aandacht voor beroepen die het zwaar hebben gehad tijdens de crisis. Denk aan de cultuursector of de zorg, waar vrouwen oververtegenwoordigd zijn.

“Het gaat vaak om werk dat onzichtbaar is of wordt onderbetaald,” verklaart een deelnemer de noodzaak voor deze actie. De fietstocht trekt onder andere langs het Sint-Pietersziekenhuis en het Justitiepaleis, beiden belangrijke plekken voor de feministische strijd, vanwege het werk in de zorg en rechtszaken over huiselijk geweld en scheidingen.

De volgens de politie rond de 350 deelnemers dragen spandoeken mee met teksten als 'We zijn de stem van hen die we niet meer horen’, ‘Striking for undocumented women’, ‘De schaamte en de angst moeten van kamp veranderen’.

Maandelijks fietstochten

Elke derde vrijdag van de maand trekt het collectief de straat voor een fietstour door de stad, met telkens een ander thema. De laatste keer wilden de fietsers steun betuigen aan de politieke bezettingen van de sans-papiers.

De tocht is georganiseerd door ‘Déchainées’, een in Brussel gevestigd feministisch collectief dat streeft naar een veiligere wereld voor vrouwen, trans, non-binaire en fluïde-gender mensen. De groep pleit onder andere voor een veilige publieke ruimte, zonder repressie door de politie, straatintimidatie en seksistische, homofobe en transfobe aanvallen.

Dag vol betogingen

De politie laat weten dat er maandag heel wat aangekondigde en onaangekondigde acties plaatsvonden in Brussel in het kader van Vrouwendag. Zo was er onder andere een solidariteitsactie voor vrouwen uit Polen en Wit-Rusland bij het Europees Parlement, voerde het 'collectief 8 mars' actie op meerdere plekken in de stad en trok ook de Franstalige vakbond CNE de straat op. Vanuit het centrum van Brussel vertrok ook de Wereldvrouwenmars.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni