Fietserbond: 'Grouwels afgestraft voor Vlaamse standpunten'

De Fietsersbond betreurt de beslissing van de milieurechter om de werken aan de Havenlaan te staken. De plannen van minister van Openbare Werken Grouwels (CD&V) hadden veel aandacht voor de zwakke weggebruiker, zegt ze. “De voordelen zijn ondergesneeuwd door communautair gekrakeel."

De Fietsersbond was voorstander van de plannen van minister Grouwels voor de Havenlaan. "Dit was de beste en meest directe manier om goede en veilige fietsinfrastructuur te verkrijgen. Ook voor voetgangers, gebruikers van het openbaar vervoer en de minder mobielen was er ruime aandacht," zegt Roel De Cleen van de Fietsersbond aan FM Brussel. "Het is nu uitkijken naar een nieuw plan, maar we vrezen dat uitstel afstel zal worden. Het dossier sleept immers al tien jaar aan."

De Cleen begrijpt niet waarom de actievoerders en groene regeringsleden zo sterk vasthouden aan de kasseien. "Kasseien zijn gewoon zeer gebruiksonvriendelijk. We mogen hopen dat het fietspad in hun alternatieve plannen geasfalteerd zal zijn, maar dan nog: steek maar eens met een rolstoel een kasseiweg over. Vreemd dat de ecologische partijen de zwakkeren in onze samenleving zo over het hoofd zien."

De Cleen vindt dat de voordelen van de Havenlaanplannen ondergesneeuwd geraakt zijn, onder meer door communautair gekrakeel. "Ik denk dat mevrouw Grouwels meer afgestraft is voor haar Vlaamse standpunten dan voor haar mobiliteitsstandpunten."

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is tot op de draad versleten. Het Brussels Gewest wil de straat daarom heraanleggen. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door grootschalige en volgehouden protesten is die heraanleg nooit gestart. In de verschillende plannen van het Brussels Gewest verdwijnen de kasseien en wordt de straat smaller. Er verdwijnen ook heel wat parkeerplaatsen, en de weg wordt veiliger voor voetgangers en fietsers. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest van actiegroepen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?