Het gebouw van Actiris, VDAB en Bruxelles Formation in de Astrotoren in Sint-Joost, het grootste passiefgebouw van Europa
© PhotoNews

Francken: 'Brusselse politiek wil sans-papiers aan papieren helpen'

KVDP
© BRUZZ
24/06/2019
Updated: 24/06/2019 10.05u

Actiris zou graag mensen zonder papieren inschakelen om de meer dan 20.000 openstaande vacatures in te vullen, en dat voorstel is nu ook bekend in Vlaanderen. "Dit komt neer op een collectieve regularisatie", reageert aftredend minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). Haar voorganger Theo Francken vreest voor een aanzuigeffect. Brussels minister van Werk Gosuin (Défi) laat de beslissing over aan zijn opvolger.

Nieuw zijn de plannen van Actiris niet. In februari liet de tewerkstellingsdienst al weten mensen zonder papieren een opleiding te willen aanbieden om ze aan de slag te helpen, voornamelijk in knelpuntberoepen.

Afgelopen vrijdag stelde Actiris dat plan opnieuw voor op de vergadering van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen. “Een werkgroep is momenteel bezig met het onderzoeken van de juridische en operationele gevolgen. Maar we willen inderdaad mensen zonder geldige verblijfspapieren op de arbeidsmarkt kunnen integreren”, zegt woordvoerder van Actiris Jan Gatz aan Het Laatste Nieuws. "Voorlopig is er nog niets concreets: we zitten in een politieke schemerzone, zonder Brusselse regering en met een aftredende minister van Werk."

'Niet wat we wilden'

Toen de intentie van Actiris in februari bekend raakte, haalde Vlaams Belang scherp uit naar de Brusselse tewerkstellingsdienst. "Actiris wil de illegaliteit nog wat gaan belonen", zei Brussels Parlementslid voor Vlaams Belang Dominiek Lootens-Stael toen.

Vandaag sluit voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zich aan bij die kritiek. "De Brusselse politiek wil afgewezen asielzoekers aan papieren helpen", zegt hij aan Het Laatste Nieuws. " Via een beroepsopleiding of een arbeidscontract kunnen mensen zonder papieren toch een verblijfsvergunning krijgen. Terwijl dat net is wat we niet meer wilden."

'Not on my watch'

Volgens Francken zou het plan van Actiris een aanzuigeffect creëren. "Alle illegalen die ergens in Europa in een uitzichtloze situatie zitten en horen dat ze in Brussel werk en papieren krijgen, zullen naar hier willen komen.”

Zijn opvolger minister Maggie De Block (Open VLD) reageert minstens even scherp. "Dit komt de facto neer op een collectieve regularisatie", vindt de aftredende federale minister van Asiel en Migratie. Voor dit plan kan Actiris niet op haar steun rekenen. "Not on my watch."

Die mening deelt ook Brussels Parlementslid voor CD&V Joris Poschet. "Met nog meer dan 80.000 werklozen in ons gewest snap ik dit idee echt niet", aldus Poschet op Twitter. "Bovendien open je hierdoor een kanaal voor massieve regularisatie, waardoor je illegale migratie aanzwengelt."

Brussels minister van Werk Didier Gosuin (Défi), die weldra stopt met de politiek, wil niet reageren. "Het is aan de volgende minister van Werk om dit dossier al dan niet goed te keuren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Actiris, sans-papiers, mensen zonder papieren, Theo Francken, Maggie De Block

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie