Sakina en Leslie wachten allebei op een huurtoelage. Daar hebben ze recht op omdat ze op de wachtlijst voor een sociale woning staan

| Leslie (l.) en Sakina maken deel uit van de 51.000 huishoudens die op de wachtlijst voor een sociale woning staan (archiefbeeld)

Gewest stelt schrappingen op wachtlijst sociale woningen uit

Sara De Sloover
© BRUZZ
07/07/2022

1.600 van de 51.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning werden recent geschrapt, omdat ze niet voor 30 juni gereageerd hadden op een aangetekende brief. De Brusselse openbare vastgoedmaatschappijen, die de sociale woningen verhuren, komen nu terug op die beslissing. Alle schrappingen worden zes maanden uitgesteld, terwijl een nieuwe contactprocedure wordt uitgedokterd.

Elke twee jaar controleert de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) of alle mensen die wachten op een sociale woning nog in aanmerking komen en geïnteresseerd zijn. Intussen staan op die wachtlijst 51.000 huishoudens. Door de covidcrisis werd die check in 2021 nog uitgesteld, maar dit jaar was het dan toch zover.

Op een vraag van parlementslid Vincent De Wolf (MR) liet staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) vorige week vrijdag weten dat twee van de 16 openbare vastgoedmaatschappijen (OVM’s) al 1.605 huishoudens van de wachtlijst van 51.000 gezinnen hadden geschrapt.

De betrokken huishoudens werden geschrapt omdat ze niet voor 30 juni gereageerd hadden op de brieven die de BGHM hun had gestuurd. Wie van de wachtlijst geschrapt wordt, verliest alle punten waarmee het gezin bepaalde prioriteiten krijgt. Bovendien kan de persoon geen aanspraak meer maken op de huurtoelage waarmee huishoudens die nu verplicht in de privésector huren financieel een beetje gesteund worden. 18.000 Brusselaars komen voor die huurtoelage in aanmerking, maar nog maar zeer weinig gezinnen krijgen ze ook effectief.

Na de parlementaire vraag over de schrappingen vond overleg plaats tussen de directies van de openbare vastgoedmaatschappijen en de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij. Daarbij is beslist dat alle schrappingen van de wachtlijst zes maanden geschorst worden, meldt La Capitale donderdag.

“Het is tijd om te reageren om een sociale catastrofe te vermijden. De schrappingsregel blind toepassen is een veel te strenge en disproportionele sanctie"

Vincent De Wolf, Brussels parlementslid (MR)

20181114 ZOOM Vincent de Wolf BRUZZ ACTUA 1638

“Als de schrapping een gevolg is van een verhuizing naar een plaats buiten het gewest of een hoger inkomen, zal ze bevestigd worden door de BGHM”, zegt staatssecretaris Ben Hamou donderdag aan La Capitale. “Als de schrapping het gevolg is van een gebrek aan respons door de betrokken gezinnen, zullen die per telefoon gecontacteerd worden om de nodige inlichtingen te krijgen. Er zullen geen families geschrapt worden waarmee geen contact is geweest.”

Ben Hamou gaat over de tijdelijke stop van de schorsingen een omzendbrief verzenden. De schrappingen worden zes maanden opgeschort. In die periode wordt een nieuwe contactprocedure uitgedokterd.

De non-responsgraad is 29,6 procent, meldt de BGHM. “Van de 50.000 huishoudens op de wachtlijst komt dat dus neer op bijna 18.000 gezinnen”, zei Vincent De Wolf in de plenaire vergadering.

Normaal overstijgt het aantal schrappingen op de lijst de 5 à 6 procent niet. “Het is tijd om te reageren om een sociale catastrofe te vermijden”, zei De Wolf eerder aan La Capitale. “We moeten een slimmer systeem op poten zetten: efficiënter, moderner, soepeler en minder moeilijk dan een aangetekende brief. De regel blind toepassen is een veel te strenge en disproportionele sanctie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, BGHM, sociale woningen, tekort aan sociale woningen, wachtlijsten sociale huisvesting, brusselse gewestelijke huisvestingsmaatschappij, Nawal Ben Hamou, Vincent De Wolf

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni