Grouwels wil 28 platanen kappen op de Havenlaan

© brusselnieuws.be
30/01/2012
28 van de 272 bomen die de Havenlaan flankeren zijn een gevaar voor de weggebruiker. Dat blijkt uit een studie die Brussels minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) liet uitvoeren. 11 zijn zo gevaarlijk dat ze best “onmiddellijk” gekapt worden.

Het onderzoeksbureau Arboriconseil nam de platanen aan de Havenlaan onder de loep. "Zij adviseren om 59 gevaarlijke bomen te kappen. 28 van deze 59 bomen zijn dusdanig aangetast dat ze best snel gekapt worden. 11 van deze 28 volwassen bomen moeten zelfs onmiddellijk worden geveld," deelt het kabinet-Grouwels mee in een persbericht. Voor de andere 31 bomen stelt het bureau dat ze op een termijn van 3 tot 15 jaar eveneens voor de bijl moeten.

Minister Grouwels heeft alvast een vergunning bij de stad Brussel aangevraagd om de 28 bomen te kappen. Voor de 11 'dringende' bomen wordt aan de burgemeester ook een politiebesluit gevraagd. "Deze bomen zijn zodanig aangetast dat ze een gevaar voor de veiligheid betekenen," zegt minister Grouwels.

De resterende bomen worden nog een keer door een ander gespecialiseerd bureau bekeken alvorens er een definitieve beslissing valt.

De platanen van de Havenlaan waren afgelopen zomer nog het onderwerp van bittere strijd tussen minister Grouwels en enkele plaatselijke actiegroepen die zich verzetten tegen de heraanleg van de laan. In het scenario van de minister zouden alle bomen sneuvelen en vervangen worden. Na een uitzonderlijke procedure voor de rechtbank moest minister Grouwels het onderspit delven.

Verenigingen tekenen ontwerp
Intussen heeft Grouwels vrijdag een afspraak met de Brusselse Raad voor het Leefmilieu. Bral heeft zelf samen met de fietsersbond en een aantal actiecomités een ontwerp getekend voor de heraanleg van de laan. De platanen en kasseien blijven daarin behouden.

Grouwels heeft aan een studiebureau de opdracht gegeven om te kijken hoe de situatie voor voetgangers en fietsers op korte termijn kan verbeterd worden. Want de 'echte' heraanleg is niet voor de eerstkomende jaren.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Heraanleg van de Havenlaan

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni